Majorarea salariilor în cea mai mare economie europeană este doar uşor peste media pe termen lung, în pofida lipsei de angajaţi calificaţi, în timp ce rata şomajului este la cel mai redus nivel de la reunificarea Germaniei, în 1990. 

Studiile Bundesbank sugerează că "migraţia din alte state membre ale UE explică parţial presiunile salariale din Germania", a declarat Jens Weidmann. Conform datelor UE, 2,7 milioane de persoane cu vârsta între 18 şi 65 de ani locuiesc în Germania, cea mai ridicată cifră din zona euro. 

Declaraţiile şefului Bundesbank vin după ce IG Metall, cel mai mare sindicat din Germania, a solicitat o majorare a salariilor cu 6% pentru cei 3,9 milioane de membri ai săi din sectorul electric şi al metalurgiei, precum şi posibilitatea reducerii săptămânii de lucru de la 35 la 28 de ore, pentru un echilibru mai bun între muncă şi viaţa personală. 

Preşedintele Bundesbank este una dintre vocile importante din Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene şi este văzut ca favorit pentru a-i succeda anul viitor lui Mario Draghi în funcţia de preşedinte. Niciun german nu a fost până acum preşedinte al BCE. 

Economiştii nu reuşesc să explice de ce salariile din zona euro nu cresc, în pofida avansului economic mai ridicat şi a reducerii şomajului. 

Jens Weidmann a declarat că experienţa unor ţări ca SUA, Marea Britanie, Japonia şi Suedia sugerează că şi factorii economici globali afectează nivelul salariilor. 

AGERPRES