Bulgaria înregistrează de la începutul acestei săptămâni o nouă creştere a numărului cazurilor de COVID-19, cu 967 de noi îmbolnăviri confirmate miercuri şi 36 de decese, potrivit agenţiile DPA şi BTA, citate de Agerpres.

Această ţară a relaxat începând de luni unele măsuri antiepidemice, permiţând redeschiderea mall-urilor şi a sălilor de fitness. Şcolile şi-au reluat de asemenea activitatea, dar cu unele restricţii.

”Măsurile au fost relaxate înainte să fi primit informaţii despre numărul în creştere al noilor infecţii”, explică şeful direcţiei regionale de sănătate, Dancho Pencev.

Capitala Sofia revine în ”zona roşie”, după ce în ultimele 14 zile a avut mai mult de 120 de noi cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori, a anunţat acest responsabil, care avertizează că restricţiile ar putea fi din nou înăsprite dacă această tendinţă se menţine.

Conform restricţiilor în vigoare, restaurantele sunt închise în Bulgaria cel puţin până pe 1 martie, cu excepţia celor din hoteluri, care pot servi numai persoanele cazate în acestea.

De la începutul pandemiei, Bulgaria a raportat 220.547 de cazuri de COVID-19 şi 9.178 de decese asociate acestei boli. În prezent 279 de pacienţi sunt la ATI.

Campania de vaccinare anti-COVID-19 se desfășoară lent în Bulgaria

Bulgaria a demarat miercuri vaccinarea anti-COVID-19 a pacienţilor din centrele de îngrijire aflate în capitala Sofia în contextul în care acest stat din Balcani depune eforturi să accelereze imunizarea şi să ajungă din urmă celelalte ţări membre ale Uniunii Europene, informează Reuters.

Bulgaria, un stat cu 7 milioane de locuitori, a imunizat până în prezent circa 29.000 de lucrători din domeniul sanitar, ceea ce o plasează pe ultimul loc din punctul de vedere al ratei de vaccinare per capita în blocul celor 27 de state.

”Este o şansă care ni se oferă şi trebuie să o folosim. Nu există altă modalitate de a lupta împotriva acestui virus”, a spus Uliana Dumova, unul dintre primii 15 pacienţi din căminul din Nadejda care s-a vaccinat.

Guvernul de centru-dreapta a fost criticat pentru că ar fi comandat o cantitate prea mică de vaccinuri Pfizer-BioNTech şi Moderna, primele două care au fost aprobate pentru utilizarea în Uniunea Europeană.

Programul actualizat de livrare arată că Bulgaria va reuşi să inoculeze circa 2,2 milioane de persoane cu dozele de la Pfizer şi Moderna până la sfârşitul anului.