Stoinev a spus că eventualul contract cu compania americană ar putea fi semnat la sfârşitul anului următor, iar lucrările de construcţie ar putea începe în anul 2016.
Este vorba de un reactor ‘AP 1000’, de 1.000 MW, care să li se alăture celor două existente cu aceeaşi capacitate. Alte patru reactoare ale centralei, de 440 MW fiecare, au fost oprite, la cererea Uniunii Europene, în perioada 2002-2006, deoarece au fost considerate nesigure de Bruxelles.
Ministrul economiei a declarat că nu va fi nevoie de o licitaţie pentru alegerea tipului de reactor, deoarece AP este cea mai nouă tehnologie şi în lume nu există nici una mai modernă. Stoinev a adăugat că este posibil să fie oferite garanţii de stat pentru împrumutul prin care va fi finanţată construcţia, astfel încât singurul proprietar al reactorului să fie Holdingul bulgar de Energie. Stoinev a spus că în Statele Unite a avut convorbiri cu banca Eximbank, care este dispusă să finanţeze până la 70% din proiect.
Decizia de principiu privind construirea unui nou reactor la Kozlodui a fost luată în anul 2012 de guvernul precedent, care a decis să renunţe definitiv la proiectul pentru o centrala nucleară la Belene. Până acum au fost cheltuite în jur de 18 milioane de leva (9 milioane de euro) pentru studii de pre-proiectare.
Sursa: Agerpres