La data de 24 decembrie, toate camioanele cu vaccinuri pleacă din Belgia către toate țările europene. Probabil că în seara zilei de 25 sau în 26 de dimineața, noi vom fi gata să întâmpinăm acest camion la Sofia, a menționat el.

„Vom începe vaccinarea la 27 decembrie la Sofia, Plovdiv și Burgas. Vom vaccina aproximativ 5.000 de lucrători din domeniul sănătății. Vor sosi în Bulgaria 10.000 de doze, dar vom acoperi 5.000, pentru că vrem să ne asigurăm că a doua doză este rezervată pentru ei”, a spus Kunchev.

„Încă din prima săptămână a lunii ianuarie urmează să primim 52.000 de doze, plus alte 5.000 puțin mai târziu, aceasta este cota bulgară pe ianuarie. Pentru februarie, Bulgaria are aproape de 90.000, iar din martie încolo câte 150.000, 200.000 și 300.000 de doze. Vaccinurile sunt un produs foarte dificil, iar controlul asupra producției lor este draconic. Dacă există chiar și cele mai mici abateri, este posibil ca anumite loturi individuale să fie oprite sau întârziate”, a spus el.

Dacă imunizarea începe bine, credeți-mă, la jumătatea anului vom putea să spunem că s-a terminat cu COVID, să vorbim de sfârșitul restricțiilor și revenirea la viața normală”, a spus inspectorul bulgar din sănătate, dar a atenționat că și oamenii ar trebui să se conformeze, să respecte restricțiile.

Măsurile impuse au dat rezultate

Potrivit acestuia, măsurile impuse acum dau deja rezultate, dar există și nerăbdare și ezitare în rândul oamenilor. El crede că după Crăciun și Anul Nou morbiditatea va crește ușor, dar dacă se vor respecta măsurile, acest lucru nu va opri tendința pozitivă.

Primele vaccinuri de la Moderna vor ajunge probabil în jurul lunii februarie. Spitalele care au primit primele doze vor decide cine vor fi primele persoane care vor fi vaccinate, a spus Kunchev.

Conform celor mai recente date, 40% dintre bulgari nu s-ar vaccina. Anghel Kunchev a comentat că, în ciuda acestui fapt, imunizarea nu va fi obligatorie, dar nu a exclus posibilitatea eșecului strategiei de imunizare în Bulgaria. El a precizat că, dacă 70% dintre oameni sunt vaccinați, pandemia va dispărea. Nu este clar pentru ce perioadă este protecția după vaccinare, dar este de cel puțin 6 luni, a recunoscut expertul, arată publicația bulgară Mediapool.bg.

Timpul dintre cele două vaccinuri este de aproximativ o lună

Trebuie achiziționate seringi mai mici și ace mai subțiri pentru aceste vaccinuri, iar instrucțiunile despre modul de injectare a acestora trebuie tipărite. Fiecare persoană vaccinată va primi două documente, a declarat inspectorul șef din sănătate de la Sofia. Distanța medie între cele două vaccinuri este de aproximativ o lună.

„Există două dispozitive în fiecare cutie a vaccinului. Unul este un monitor de temperatură, care arată și înregistrează de cât a fost aceasta, plus o alarmă – dedesubt și deasupra, dacă intră, aruncăm întreaga cutie. Există și un GPS, care în momentul transmiterii către autoritățile bulgare este oprit, iar acesta arată Comisiei Europene, companiei de unde a fost livrat, în ce loc a fost făcută livrarea și că aceasta este finalizată”, a explicat Kunchev modul în care se asigură livrarea vaccinurilor. “În zece luni de la o pandemie, este normal ca numărul persoanelor care s-au confruntat cu virusul să crească”, a adăugat el.

„Doar că este prea îndelungată perioada, dacă începem această dispută veche – să lăsăm totul în urmă, să construim o imunitate colectivă și asta să ne salveze. S-a dovedit că nu a funcționat. Iubitul model suedez, pe care atât de mulți oameni l-au susținut, a eșuat. Regele suedez a spus că nu este o idee bună să urmeze această cale”, a menționat acesta.

Da, măsurile sunt dureroase, suntem cu toții atât de sătui, dar sunt necesare și se vede că funcționează, a spus categoric profesorul.

Numărul de infectări va crește

Kunchev a declarat că există persoane care, în mod conștient, având niște simptome, nu-și fac testele PCR, nu se înregistrează și nu intră în sistem. Când se compară testele antigen cu testele PCR, numărul persoanelor infectate va crește.

„Până la 4000 nu, dar va exista o anumită creștere, deoarece acei oameni care și-au făcut un test antigen rapid, dar nu l-au confirmat, vor intra în statistici. Acest lucru este cel mai rău, cifrele sunt cifre, problema este de a limita numărul de oameni care pot transmite infecția, deoarece în nici un stadiu al pandemiei nu ne-am gândit că, cu orice măsuri, putem opri complet răspândirea”, a adăugat Anghe Kunchev.