Consolidarea clădirilor cu risc seismic de către autorități este un proces anevoios. În ultimii 28 de ani, doar 20 de clădiri au fost consolidate de municipalitate, deși există nu mai puțin de 349 clădiri încadrate doar la clasa 1 de risc seismic.

Dacă autoritățile avansează lent, companiile private au înființat un fond comun cu scopul de a crește capacitatea de pregătire a bucureștenilor în caz de cutremur. Astfel, Ikea România, ING Bank și Lidl Romania au înființat fondul Bucureștiul Pregătit: 100.000 de euro sunt puși la dispoziția asociațiilor care pot cere finanțare pentru proiectele pregătite în domeniul pregătirii în caz de cutremur.

Fundația Comunitară București anunță primele proiecte câștigătoare. Cele trei arii de interes ale primei runde de finanțare au fost cursurile de prim-ajutor și pregătire pentru dezastre, informarea și simularea pentru cutremur și pregătirea câinilor de căutare-salvare. Proiectele vor fi susținute timp de 12 luni.

Dintre cele 12 proiecte eligibile propuse, juriul a ales cinci proiecte care nu funcționează izolat, ci contribuie și la crearea unei infrastructuri de suport pentru oraș:

Pregătit înseamnă protejat, un proiect dezvoltat de Societatea Națională de Cruce Roșie din România, Filiala Sector 6, presupune o campanie de informare și de educare, dar și instruirea în acordarea primului ajutor pentru minimum 145 de persoane, inclusiv 100 de educatoare. Proiectul va fi finanțat cu 15.000 euro.

Antiseismic District, un proiect dezvoltat de Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate ARCEN, în parteneriat cu Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic Re:Rise, va educa și va pregăti membrii unei comunități urbane foarte vulnerabile la cutremur, aflată în centrul orașului – District 40. Proiectul va fi finanțat cu 22.000 euro.

Acordarea primului ajutor, un proiect dezvoltat de Asociația MEDIGATE, oferă cursuri de prim-ajutor, predate de personal medical calificat. Organizația este fondată de medici tineri din sistemul de urgență. Proiectul va fi finanțat cu 6.000 euro.

STAR – Sistem de Transmitere a Alertelor prin Radio, dezvoltat de Societatea Română a Radioamatorilor, va crește capacitatea de furnizare a comunicațiilor alternative post-dezastru și va îmbunătăți acoperirea radio până la 85% în București și Ilfov. Proiectul va fi finanțat cu 25.000 euro.

Câini salvatori, derulat de Asociația Clubul Câinilor Utilitari, este un program de pregătire pentru câini de căutare și de salvare. Programul va pregăti și certifica zece câini, în condițiile în care, în prezent, Bucureștiul are doar trei astfel de câini salvatori. Proiectul va fi finanțat cu suma de 32.500 euro.

Fundația Comunitară București își propune să lanseze o nouă rundă de finanțare în toamna acestui an și caută susținere financiară și din partea altor companii, care înțeleg că pregătirea pentru dezastru este responsabilitatea tuturor bucureștenilor.