Unitatea pentru preluări urgențe a Spitalului Universitar este prima de acest fel din cele cinci cuprinse într-un program de investiții al Ministerului Sănătăţii, în valoare totală de 36 de milioane de lei. Alte astfel de UPU sunt în curs de inaugurare la Constanța, Târgu Mureș, Satu Mare și la Spitalul de Urgență Floreasca din București.
"În cadrul programului de investiţii, Ministerul Sănătăţii inaugurează anul acesta construirea şi dotarea unui număr de 5 UPU, investiţie de peste 35 milioane de lei. În aprilie, am redeschis o UPU cu totul schimbată şi modernizată la Constanţa, acum ne aflăm în cea mai mare UPU din ţară la Spitalul Universitar Bucureşti, deja există contractul semnat şi pentru începerea lucrărilor la Spitalul de Urgenţă Floreasca, iar în toamnă vom putea inaugura noi clădiri ale UPU Târgu Mureş şi Satu Mare", a declarat ministrul sănătăţii, Cseke Attila la ceremonia de inaugurare de la Spitalul Universitar Bucureşti.
Cseke Attila a mai adăugat că, UPU a Spitalului Universitar Bucureşti respectă în totalitate standardele europene în materie de circuite şi dotare: "Unitatea nu este cu nimic mai prejos faţă de orice altă secţie similară din spitalele altor capitale europene".
Constructia sectiei a început în anul 2010, iar finantarea acesteia a presupus lucrări de consolidare, post-consolidare, realizare structură metalică pentru extindere pe platforma suspendată a extinderii UPU, precum si pentru echipamentele aferente constructiei ( sistem de climatizare, ventilatie, desfumare, retele fluide medicinale, sistem de supraveghere video, IT infrastructura, echipament de furnizare si producere oxigen, reteaua electrica si tablou general electric, generator propriu + UPS, etc ).
Ministrul sănătăţii a anunţat cu prilejul inaugurării secţiei că săptămâna viitoare va avea loc rectificarea bugetară și că este sigur că suma primită va acoperi nevoile de finanțare, potrivit Agerpres. El a făcut referire totodată la faptul că este necesar un control la medicamente şi a menţionat clawback-ul care vine în sprijinul acestui lucru.

Premierul Emil Boc, prezent şi el la ceremonia de inaugurare, a declarat că sectorul sanitar de stat va primi fonduri suplimentare de 300 de milioane de lei pentru plata arieratelor, 150 de milioane de lei bani în cadrul Fondului de rezervă, precum şi credite de angajament de peste un miliard de lei.