Împrumutul este destinat construirii complexului metalurgic din apropierea minei Mănăila, județul Suceava, și repornirea activității miniere în Bihor, la mina din Băița Plai. Cei 9,5 milioane de dolari vor ajunge la Vast Resources în două tranşe, în primele șapte luni ale acestui an. Acordul are în vedere perioada ianuarie 2018 – decembrie 2021, și include vânzarea în procent de până la 100% a concentratelor de cupru și zinc procesate în minele din România către Mercury Energy Trading Group, pe toată perioada colaborării. Britanicii vor obţine astfel un preț cu mult mai atractiv în urma vânzării concentratelor, comparativ cu alte astfel de contracte avute în trecut.

„Eforturile noastre se îndreaptă înspre extinderea și optimizarea minei Mănăila și, sub rezerva asocierii la licență, demararea producției în mina noastră Băița Plai, fără o diluare de acțiuni ale acționarilor”, a declarat Andrew Prelea, noul CEO al Vast Resources, fiul fostului consul onorific al Australiei la Bucureşti.

Din fondurile atrase în acest an, 1,6 milioane de dolari vor fi alocați restituirii unei părți din împrumutul oferit de Sub Sahara Goldia Investments (SSGI) în cursul anului trecut, iar restul sumei va fi investită în totalitate în România.

Extracţie de aur

În vara anului trecut, producătorul a demarat primele teste în ceea ce priveşte procesarea de metale preţioase, aur şi argint, la mina Mănăila pe care o deține în județul Suceava. Chiar dacă nu a putut vorbi despre puritatea aurului extras, Andrew Prelea, a declarat atunci pentru Capital că primele rezultate indică posibilitatea obţinerii a 80 de grame de concentrat de aur la o tonă de minereu extras şi de 114 grame de argint la fiecare tonă săpată. Cantitatea este mică, pentru că baza de exploatare a minei sucevene este cuprul şi zincul.

Compania preconiza că va putea să extragă lunar de la mina din Mănăila circa 30 de tone de concentrat de aur şi argint. Minereul extras este amestecat şi cu alte metale, astfel încât acesta trebuie trecut prin procesul de flotaţie.

„Nu procesăm concentratele «native» de aur și argint, așadar este vândut ca minereu, iar procesele finale sunt făcute de clienţii noştri. Dorinţa noastră este să găsim parteneri în România şi suntem în discuţii avansate cu diferite instituţii care credem că ar fi interesate de prelucrarea concentratului pe care îl producem“, a menţionat Prelea.

 

Mai clar, din concentratul brut obţinut de Vast Resources, care conţine pe lângă metale preţioase şi alte metale, se poate obţine prin prelucrare un produs şi mai concentrat, care ulterior poate fi topit.

„Odată ce este într-un format care poate fi vândut, concentratul nostru ar trebui să fie la un preţ cu aproximativ 5% sub preţul de pe London Metal Exchange“, menţionează directorul companiei miniere. Preţul de tranzacţionare al aurului este de puţin peste 40 de dolari pe gram. Astfel, din fiecare tonă de minereu aurifer extras, Vast Resources poate obţine circa 3.000 de euro.

Producătorul a anunţat că nu va folosi substanţe chimice la procesarea minereului, ci va separa aurul şi argintul de restul materialelor prin zdrobire şi centrifugare.

În iulie 2015, Vast Resources a cumpărat 50,1% din Sinarom Mining Group, care operează cariera Mănăila şi care deţine 1,8 milioane de tone de minereu polimetalic.

Britanicii au mai cumpărat în primăvara lui 2015 şi 80% din firma Mineral Mining, aflată în insolvenţă. Tranzacţia a fost evaluată la 1,35 mil. dolari şi a inclus preluarea activelor minei Băiţa-Plai din Bihor. Cariera conţine 1,8 milioane de tone de minereu (aur, argint, cupru, zinc, plumb, tungsten şi molibden).

Printre acţionarii Vast Resources, companie listată pe piaţa alternativă a Bursei de la Londra, se regăsesc firme cu renume internaţional precum Barclays, Hargreaves Lansdown sau Investec Wealth & Investment.