La judecata cu C.E.

Comisia Europeană (CE) a demarat săptămâna trecută două proceduri de infringement (împotriva încălcării unor drepturi comunitare) la adresa României, în ceea ce priveşte taxa de înmatriculare şi funcţionarea necorespunzătoare a serviciului de apeluri de urgenţă 112. În primul caz, organismul european a acordat două luni Guvernului pentru a modifica reglementările în aşa fel încât să elimine discriminările privind taxarea autovehiculelor second hand achiziţionate din import faţă de cele deja înmatriculate în România. În caz contrar, CE va acţiona statul român la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ). În schimb, nefuncţionarea optimă a sistemului 112 a atras trimiterea unui dosar pe acestă temă la CEJ împotriva României.

ÎNCETINIRE: Creştere economică de 5,8% la nouă luni

Produsul intern brut (PIB) estimat pentru al treilea trimestru a urcat cu 5,7%, la 111,34 miliarde lei, anunţă Institutul Naţional de Statistică (INS). Ritmul este mult inferior avansului de 8,3% din perioada similară a anului trecut. Pe ansamblul primelor nouă luni, creşterea economică se plasează la 5,8%, cu două puncte procentuale sub intervalul ianuarie-septembrie 2006, în condiţiile unui PIB estimat de 266,59 miliarde lei. Statistica nu a prezentat informaţii detaliate pe componentele PIB. Anul trecut, creşterea economică a fost de 7,7%, iar pentru acest an, Comisia Naţională de Prognoză (CNP) şi-a revizuit estimarea, în scădere de la 6,5% la 6,1%. Valoarea PIB prognozată de CNP pentru 2007 este de 390,3 miliarde de lei.

FINANŢĂRI: Programele României, aprobate de Bruxelles

Comisia Europeană (CE) a aprobat, săptămâna trecută, ultimele două Programe Operaţionale (PO) pentru România. Este vorba de Programul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, pentru care UE va aloca 3,5 miliarde de euro în perioada 2007-2013, şi cel pentru Asistenţă Tehnică, în valoare totală de 170 de milioane de euro. Primul program are ca obiectiv general dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii acestuia, prin corelarea educaţiei şi a învăţării pe tot parcursul vieţii, cu piaţa muncii. Cel de-al doilea program este destinat publicităţii necesare implementării PO. CE a aprobat până la această dată toate cele şapte programe operaţionale transmise de România, bugetul total pentru următorii şapte ani fiind de 19,2 miliarde de euro. Până în prezent, numai zece din cele 27 de state membre au toate programele avizate de CE.

Eveniment: Top 300 în presa spaniolă

Cotidianul spaniol El Pais a prezentat săptămâna trecută un reportaj despre averile românilor din Top 300 Capital. Ştirea despre miliardari a apărut pe agenţia spaniolă de presă, EFE, şi a fost preluată de mai multe ziare şi reviste spaniole. Apărut sub titlul „27 % din PIB-ul Românei se află în mâinile a 300 de oameni“, articolul din El Pais prezintă evoluţia averilor şi subliniază faptul că cei mai bogaţi români au obţinut bani de pe urma afacerilor imobiliare, contrar celor mai avuţi spanioli. „Comparativ cu Spania, unde bogaţilor le este teamă să investească într-un domeniu care înregistrează pierderi, în România se întâmplă exact opusul“, precizează cotidianul spaniol. Articolul îl prezintă pe Dinu Patriciu ca fiind pe primul loc în top, menţionându-i averea, precum şi vânzarea unei părţi din Rompetrol către Kazmunaigaz. El Pais aminteşte şi de averea patronului Stelei, Gigi Becali, a lui Ion Ţiriac, precum şi căderea pe poziţia a şaptea a omului de afaceri Iosif Constantin Drăgan. Top 300 a făcut subiectul unor articole şi pe site-urile dedicate investiţiilor, precum Hoy Inversion şi Invertia.

NUMIRE: Dan Pascariu, director la New Europe Property

80-8912-02_pascariudan_rp.jpgFondul închis de investiţii imobiliare New Europe Property Investments are încă un director ne-executiv. Corneliu Dan Pascariu a fost numit, cu efect imediat, în această funcţie săptămâna trecută. În vârstă de 57 de ani, Pascariu deţine în prezent mai multe funcţii neexecutive, cea mai importantă fiind cea de preşedinte al Consiliului de Administraţie la Unicredit Ţiriac Bank. Mai deţine alte funcţii în conducerea CAIB Securities, CAIB Financial Advisers, HVB Banca pentru Locuinţe, HVB Leasing, Rompetrol Group şi Heritage Restaurant. New Europe Property Investments s-a listat recent pe piaţa londoneză AIM pentru a atrage finanţarea necesară dezvoltării de proiecte imobiliare în România. Fondul va investi în clădiri de birouri, proprietăţi de retail, industrie şi logistică. După dezvoltarea pe piaţa românească este vizată extinderea în Europa Centrală şi de Est.

Audiente: Cine sunt liderii pieţei radio

Europa FM a fost cel mai ascultat post de radio în mediul urban, cu o medie zilnică de 1,7 milioane de ascultători, în perioada 3 septembrie – 28 octombrie 2007, potrivit Studiului de Audienţă Radio, comandat de Asociaţia pentru Radio Audienţă. În Bucureşti, cel mai ascultat post este Radio 21 (25,4%), urmat de România Actualităţi (18,1%), Kiss Fm (14%) şi Pro FM (9,1%). La nivel naţional, cei mai mulţi ascultători revin posturilor Radio România Actualităţi (14,5%), Europa FM (13,1%) şi Kiss FM (12,3%). Studiul a fost realizat de IMAS – Marketing şi Sondaje şi Mercury Research pe un eşantion de 10.446 de persoane. Cercetările au măsurat audienţa posturilor de radio la nivel naţional, urban şi în Bucureşti.