Brexitul reprezintă, conform evaluării experţilor care au întocmit documentul, cea mai substanţială schimbare geopolitică produsă în Europa 'într-o generaţie', iar aceasta ameninţă viitorul proiectului european,

Votul britanicilor la referendumul din 23 iunie a slăbit totodată coerenţa sa strategică. În schimb, ca efect al Brexitului, Germania şi-ar putea consolida poziţia de lider de facto al Uniunii Europene, se menţionează în raportul anual privind echilibrele geostrategice mondiale prezentat marţi la Londra de Institutul Internaţional de Studii Strategice (International Institute for Strategic Studies – IISS). 

În ceea ce priveşte negocierile pe care Londra şi Bruxelles-ul le vor purta pe tema condiţiilor ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar, studiul subliniază că interesul ambelor părţi ar trebui să fie desfăşurarea unei negocieri strategice cu obiectivul dezvoltării unei noi colaborări economice şi politice. 

'Brexitul va schimba UE la fel cum va schimba şi relaţia Marii Britanii cu Uniunea', motiv pentru care va fi nevoie de un 'leadership extraordinar' din partea acestei ţări, precum şi din partea statelor 'cheie' şi a Comisiei Europene şi Parlamentului European pentru a se pune bazele unei noi relaţii între Marea Britanie şi blocul comunitar, se remarcă în studiul întocmit de centrul de reflecţie londonez. 

La modul general, printre factorii care au influenţat anul acesta semnificativ ordinea mondială raportul enunţă avansul populismului în statele dezvoltate, respingerea globalizării sau conflictele ce se perpetuează în Orientul Mijlociu, cum este cel din Siria. 

Pe de altă parte, evenimente precum implicarea Rusiei în conflictul sirian, activităţile Beijingului în Marea Chinei de Est sau intervenţia Arabiei Saudite şi a Emiratelor Arabe Unite în Yemen ilustrează afirmarea unei abordări tot mai individualiste în gestionarea soluţionării conflictelor. 

'Multiplele seisme strategice au creat o situaţie în care liderii mondiali se regăsesc într-o stare constantă de control a crizelor', a menţionat în prezentarea raportului directorul IISS, John Chipman. 

În cazul Uniunii Europene, nemulţumirea crescândă a cetăţenilor faţă de guvernele lor, stagnarea economiei, valul de imigranţi şi criza refugiaţilor au condus la creşterea popularităţii extremei drepte în mai multe ţări. 

Cât despre gruparea jihadistă Stat Islamic, raportul face referire la pierderile pe care ea le-a suferit anul acesta pe câmpul de luptă şi care i-au restrâns teritoriile controlate, dar avertizează că între timp ea a căpătat trăsăturile unei mişcări de gherilă, care atacă prin surprindere atât în aceste teritorii cât şi la mare distanţă. 

De asemenea, expertul în securitate specializat pe problemele Orientului Mijlociu, Emile Hokayem, a estimat că pentru conflictele din această zonă nu se întrevăd în viitorul apropiat acorduri sustenabile şi nici victorii militare totale în Siria, Irak, Yemen sau Libia, prin urmare problemele de natură umanitară cel mai probabil se vor amplifica. 

AGERPRES