"Cred că există unele preocupări autentice pe termen lung cu privire la creşterea globală dacă Brexitul merge până la capăt şi ar îngheţa posibilităţile de investiţii în Marea Britanie sau în Europa ca un întreg", a declarat Obama la Ottawa.

"Într-un moment când ratele de creştere la nivel mondial sunt deja slabe, acest lucru nu va ajuta" la funcţionarea economiei, a notat ;eful administraţiei de la Washington.

Statele Unite, Canada şi Mexicul vor lucra împreună pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar global după votul din Marea Britanie de săptămâna trecută pentru a părăsi Uniunea Europeană, a adăugat preşedintele Barack Obama, într-o conferinţă de presă la summitul Americii de Nord.

"Având în vedere votul Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană, echipele noastre economice vor continua să lucreze împreună pentru a rămâne concentraţi pe menţinerea creşterii economiilor noastre şi a asigura că sistemul financiar global este stabil", a mai spus Obama, alături de liderii mexican şi canadian.

Preşedintele SUA, care a fost de partea premierului britanic David Cameron contra Brexit, a indicat că liderii G20, care se vor întâlni în China în acest an, vor trebui să lucreze la stimularea cererii la nivel mondial şi fortificarea economiei globale.

Obama a spus că în timp ce relaţia specială dintre Marea Britanie şi Statele Unite va rezista, absenţa acestei ţări din UE "ar face mai greu pentru noi să rezolvăm unele din celelalte provocări care trebuie rezolvate", notează Reuters.

El a adăugat că mesajul său principal pentru Cameron, cancelarul german Angela Merkel şi alţi lideri implicaţi în Brexit ar fi: "Toată lumea ar trebui să vină cu un plan şi un proces care să fie ordonat, transparent, pe care oamenii să-l înţeleagă şi apoi să-l execute, înţelegând că ambele părţi au o miză în obţinerea acestui drept".

"Şi cred că va fi un proces dificil, provocator, dar nu trebuie să fie un proces de panică", a spus Obama.

Preşedintele american a participat la o conferinţă de presă cu omologul său mexican Enrique Pena Nieto şi prim-ministrul canadian Justin Trudeau, pe marginea întâlnirii în Canada la cel mai înalt nivel între cele trei ţări legate de un acord de liber schimb şi reprezentând o piaţă de 500 milioane de locuitori.

De la referendumul britanic, Obama încearcă să-i liniştească pe americani – şi pieţele – cu privire la consecinţele Brexitului contra căruia el a lansat avertismente puternice în timpul vizitei sale în aprilie la Londra, aminteşte France Presse.

Printre altele, el a chemat la realizarea de progrese în liberalizarea comerţului, inclusiv în discuţiile asupra Parteneriatului Trans-Pacific. AGERPRES