Uniunea Europeană a lansat joi ostilităţile împotriva Londrei începând o procedură de infringement pentru ceea ce ea consideră o încălcare a tratatului de Brexit, un anunţ care ar putea afecta negocierile privind viitoarea relaţie comercială.

„Azi dimineaţă, Comisia a decis să trimită guvernului britanic o scrisoare de punere în întârziere. Este prima etapă a unei proceduri de infringement”, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o scurtă alocuţiune.

Europenii au dat termen Regatului Unit până la sfârşitul lunii septembrie, adică miercuri, să-şi retragă textul, notează La Libra.

Lansarea acestei proceduri este anunţată în momentul în care negociatorii britanici şi europeni sunt reuniţi la Bruxelles începând de marţi, pentru un ciclu de negocieri decisiv privind viitoarea lor relaţie comercială, ciclu de negocieri care trebuie să se încheie vineri.

Un nou termen pentru Marea Britanie

Regatul Unit „dispune de un termen de o lună pentru a răspunde” scrisorii europene, precizează Comisia într-un comunicat. „După examinarea acestor observaţii sau în lipsa observaţiilor, Comisia va putea, dacă consideră oportun, să decidă să emită un aviz motivat”, adaugă ea.

Procedura poate merge până la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), care poate da amenzi sau impune penalităţi cu titlu cominatoriu Regatului Unit.

„Vom răspunde la scrisoare în timp util”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic.

Proiectul de lege în discuţie, aprobat marţi de deputaţii britanici şi care mai trebuie examinat de Lorzi în săptămânile următoare, repune în discuţie anumite angajamente luate de Londra în acordul care reglementează plecarea din UE pe 31 ianuarie 2020.

Proiectul de lege revine asupra dispoziţiilor referitoare la provincia britanică Irlanda de Nord, prevăzute pentru a se evita revenirea unei frontiere cu Republica Irlanda, o asigurare esenţială pentru menţinerea păcii pe insulă.

„Contradicţie totală”

„Acest proiect de lege este, chiar prin natura sa, o încălcare a obligaţiei de bună credinţă prevăzută în Acordul de retragere. Mai mult, dacă este adoptat ca atare, va fi în totală contradicţie cu protocolul pentru Irlanda de Nord” inclus în acest acord, a subliniat dna von der Leyen.

În opinia prim-ministrului britanic, Boris Johnson, scopul proiectului este de a defini integritatea teritorială a Regatului Unit asigurând continuitatea schimburilor dintre Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord.

„Am expus limpede motivele pentru care am introdus măsurile legate de protocolul privind Irlanda de Nord. Trebuie să creăm o plasă de securitate juridică pentru a proteja integritatea pieţei interne britanice, a garanta că miniştrii pot în continuare să-şi îndeplinească obligaţiile faţă de Irlanda de Nord şi a proteja acquis-urile procesului de pace”, a insistat joi purtătorul de cuvânt al guvernului britanic.

Dna von der Leyen urma să se întâlnească în cursul dimineţii cu prim-ministrul irlandez, Micheal Martin, înaintea summitului european de joi şi vineri din capitala belgiană, care începe la ora 13:00 GMT. Liderii UE trebuie să fie informaţi despre stadiul negocierilor cu Londra. Dl Martin va lua cuvântul în faţa egalilor lui vineri pentru a-şi exprima îngrijorarea privind încălcările acordului de Brexit.

Regatul Unit a părăsit oficial UE pe 31 ianuarie, dar continuă să aplice regulile europene pană pe 31 decembrie, o perioadă de tranziţie în timpul căreia Londra şi Bruxellesul speră să se înţeleagă pe acordul comercial care reglementează viitoarea lor relaţie.

În lipsa unui acord, o ruptură brutală în schimburile comerciale ar zdruncina şi mai mult economiile deja slăbite de pandemia de nou coronavirus.

Negocierile comerciale, conduse de Michel Barnier din partea europenilor şi de David Frost de partea britanică, se împiedică în continuare de mai multe subiecte sensibile: pescuit, guvernarea viitorului acord sau eterna problemă a garanţiilor cerute de UE în materie fiscală, socială, de mediu şi mai ales de ajutoare de stat, pentru a evita sa apară de cealaltă parte a Canalului Mânecii o economie nereglementată, care va face o concurenţă neloială.