Liviu Dragnea și Șerban Nicolae au inițiat un proiect legislativ prin care Banca Națională a României să repatrieze 91,5%, adică cam 56 de tone din aurul depozitat de România în străinătate.

Senatul a adoptat astăzi propunerea lui Liviu Dragnea. Senatul are calitatea de primă Cameră sesizată. Camera Deputaților având rol de for decizional. Au fost 60 de voturi „pentru”, 29 de voturi „împotrivă” și 16 abțineri, scrie HotNews.

Vezi și Umilință pentru Viorica Dăncilă! Alegerea greșită a premierului la nunta Olguței Vasilescu

Inițiativa legislativă este următoarea:

„(1) Banca Națională a României, respectând regulile generale privind lichiditatea și riscul specific activelor externe, stabilește și menține rezerve internaționale, în astfel de condiții încât să poată determina periodic mărimea lor exactă, rezerve alcătuite cumulativ ori selectiv din următoarele elemente:
a) aur deținut în tezaur în țară sau depozitat în străinătate;
b) active externe, sub formă de bancnote și monede sau disponibil în conturi la bănci sau la alte instituții financiare în străinătate, exprimate în acele monede și deținute în acele țări, pe care le stabilește Banca Națională a României;
c) orice alte active de rezervă, recunoscute pe plan internațional, inclusiv dreptul de a efectual cumpărături de la Fondul Monetar Internațional în cadrul tranșei de rezervă, precum și deținerile de drepturi speciale de tragere;
d) cambii (act prin care cel care semnează se obligă să plătească, necondiționat, la un anumit termen și într-un anume loc, o sumă de bani, definiție DEX, – n.r.), cecuri, bilete de ordin, precum și obligațiuni și alte valori mobiliare, negociabile sau nu, emise sau garantate de persoane juridice nerezidente, clasificate în primele categorii de către agențiile de apreciere a riscurilor, recunoscute pe plan internațional, exprimate și plătibile în valută în locuri acceptabile pentru Banca Națională a României;
e) bonuri de tezaur, obligațiuni și alte titluri de stat, emise sau garantate de guverne străine sau de instituții financiare interguvernamentale, negociabile sau nu, exprimate și plătibile în valută în locuri acceptabile pentru Banca Națională a României.
(2) Banca Națională a României urmărește menținerea rezervelor internaționale la un nivel adecvat tranzacțiilor externe ale României”, potrivit raportului de admitere al Comisiei pentru buget care va fi votat luni de Senat.

Amendamentul a fost formulat de senatorul PNL Florin Cîțu. Potrivit acestuia, BNR are timp 20 de zile să prezinte Guvernului și Legislativului un raport privind situația rezervelor internaționale, în cazul în care există pericolul diminuării acestora.

În acest raport vor fi regăsite și cauzele reducerii rezervelor internaționale și recomandările BNR pentru Executiv.

„Art. 30 (3) Dacă există pericolul diminuării rezervelor internaționale, până la un nivel care ar periclita tranzacțiile internaționale ale statului, precum și în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Națională a României prezintă Parlamentului și Guvernului, de îndată, dar nu mai târziu de 20 de zile, un raport privind situația rezervelor internaționale și cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conține recomandările BNR privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situației”, conform sursei citate.

Amendamentului i se adaugă că: „(4) Din rezerva constituită, BNR poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri. Depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”.

Vezi și S-a aflat! Ce salariu câștigă Mircea Badea la Antena 3. Suma este uriașă

România are rezerve de aur de aproape 103,7 tone. Valoarea aurului României a crescut de la 1,6 miliarde de euro în 2007 la 3,7 miliarde euro în decembrie 2018.

Un procent de 60% din aurul țării, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei.

Potrivit actului normativ, România va mai păstra rezerve de aur în străinătate de 5,185 tone. Repatrierea va fi de peste 56 de tone, adică 91,5% din cantitatea actuală aflată în străinătate.