Astfel, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că 129 de pacienţi au decedat, iar 1.531 de persoane cu COVID-19 sunt internate la ATI, ceea ce reprezintă un record absolut de pacienți internați la Terapie Intensivă.

Locuri suplimentare la ATI 

Optsprezece pacienţi cu COVID-19 au fost transferaţi până în prezent la secţia ATI a Spitalului de Ortopedie Foişor, transformat în spital destinat persoanelor infectate cu noul coronavirus.

În condiţiileîn care, potrivit secretarului de stat Raed Arafat, sâmbătă seară erau internaţi la ATI la Spitalul Foişor 7 pacienţi, duminică, numărul acestora a ajuns la 18.

De asemenea, în celelalte secţii au fost internaţi 6 pacienţi, potrivit personalului medical implicat în transferul acestora.

Secretarul de stat Raed Arafat anunţa sâmbătă seară că se continuă transferul treptat al pacientilor din unităţile de primiri urgenţă din Bucureşti spre Spitalul Foişor, la acel moment fiind internaţi pacienţi în 7 paturi ATI din cele 20.

”Transferul din unităţile de primiri urgenţe va continua la interval de aproximativ 60-90 minute”, preciza Arafat.

De asemenea, el afirma că, In paralel, au sosit la Spitalul Foişor de la unităţile de primiri urgenţe şi pacienţi care au nevoie doar de oxigen pe secţie obişnuită.

”Transferul va continua şi pentru pacienţii oxigeno-dependenţi către cele 90 de paturi din Spitalul Foişor”, a dat asigurări sâmbătă seară şeful DSU.

El a anunţat şi că terapia intensivă mobilă din curtea spitalului Victor Babes din Bucuresti este deja ocupată la capacitatea ei maximă de 8 paturi.

Arafat: Nu sunt locuri, nici la Terapie Intensivă, nici în alte secţii

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat, într-un mesaj postat vineri seară pe Facebook, decizia de a transforma Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Foişor în spital COVID, argumentând că există în unităţile de primiri urgenţe pacienţi cu infecţia SARS-CoV-2 în stare gravă, care aşteaptă un loc, în condiţiile în care în care unităţile COVID din Capitală sunt pline. El afirmă că întârzierea în punerea în aplicare a ordinului de transformare a Spitalului Foişor în unitate COVID a fost cauzată de faptul că echipa DSU „a trebuit să ducă muncă de lămurire”.

„Nu erau locuri în Bucureşti, oriunde a sunat Centrul de Comandă a fost răspunsul clar, nu sunt locuri, nici la Terapie Intensivă, nici în alte secţii, nici în zonele limitrofe Bucureştiului”, a afirmat medicul.

El a arătat că, vineri dimineaţă, a primit un telefon de la managerul Spitalului „Sfântul Pantelimon”, care a cerut ajutor, spunând că 18 pacienţi sunt în stare gravă în unitatea de primiri urgenţe a spitalului, iar în acest context, dincolo de transferurile care au fost făcute la spitale din provincie, autorităţile au fost nevoite să găsească alte soluţii.

„La acest moment avem cel puţin două spitale de urgenţă din Bucureşti transformate total pentru COVID: Sfântu Ioan şi Spitalul Judeţean Ilfov. Astfel, transformarea încă unui spital de urgenţă în spital COVID putea să impacteze foarte serios cazurile de urgenţă non-COVID care vin la aceste spitale, cum e Floreasca, Universitar, Elias ş.a.m.d. Mai mult, aceste spitale deja au secţii în interiorul lor care preiau pacienţi COVID. Aşa că ne-am îndreptat către un spital care nu primeşte urgenţe decât mai puţin şi care are operaţii programate şi care poate fi transformat şi care să aibă o secţie de terapie intensivă cu un număr mai mare de paturi”, a explicat şeful DSU.