UPDATE:

„Au fost două amenințări cu moartea, au fost publice. Este evident că au fost emise de oameni ca să facă rău. O plângere a fost pentru un film postat public, iar alta pentru postarea publică pe care o știe toată lumea. Au mai fost, dar acum chiar au părut serioase. A trebuit să le depun pentru că nu poți permite așa ceva”, a declarat Arafat la ieșirea de la sediul DIICOT.

Știre inițială:

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a ajuns, joi după amiază la DIICOT, acolo unde a spus că va face plângere după ce a fost amenințat cu moartea zilele trecute. Șeful DSU a ajuns la DIICOT în jurul orei 13.00.

Înaintea de întâlnirea cu procurorii Raed Arafat declarase deja că va depune plângere în urma amenințării cu moartea și că va face declarații după ce va ieși din sediul instituției.

Raed Arafat a fost ameninţat cu moartea, pe Facebook, de un adept al teoriei conspiraţiei potrivit căreia viruslui SARS-CoV-2 nu există. Postarea fusese publicată pe Facebook și distribuită de peste 1.500 de ori.

Autorul postării susținea că Arafat ar fi „condamnat la moarte în Palestina” și că ar fi comis „crime împotriva cetățenilor români” și spune că prin depunerea jurământului militar „a primit dreptul de a ucide în numele țării și poporului român”. Între timp, postarea pare să fi fost ștearsă sau nu mai e publică.

Poliția anunța că face verificări în acest caz. Nu este pentru prima dată când Arafat primește astfel de amenințări, după cum a spus chiar el la Digi24.

Puteri sporite pentru Arafat

Ultima decizie a Comisiei juridice a Senatului îi conferă șefului DSU, Raed Arafat, puteri sporite. Mai precis, ordinele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), în acest caz Raed Arafat,  sau ale persoanei desemnate de acesta se aplică de îndată de autorităţile competente şi se publică pe site-urile oficiale ale MAI, DSU şi IGSU iar autorităţile publice centrale şi locale asigură informarea publică a cetăţenilor din zonele supuse carantinei prin campanii de informare, au decis miercuri seara senatorii Comisiei juridice, care au modificat astfel articolul 12 al proiectului legii privind carantinarea şi izolarea.

 Ce prevedea proiectul adoptat de Camera Deputaților

În forma adoptată de Camera Deputaţilor proiectul prevedea ca: „Ordinele Comandantului acţiunii la nivel naţional, emise în temeiul prezentei legi, se aplică de îndată de autorităţile competente şi se publică pe site-urile oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă”.

Senatorii jurişti au mai adoptat un amendament potrivit căruia: „Ordinele Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată de acesta, emise în temeiul prezentei legi, cu caracter normativ, se publică de îndată în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Foto: INQUAM PHOTOS, George Călin