Israelul se află în plină luptă, ca și restul lumii de altfel, împotriva pademiei noului coronavirus. Energiile politice sunt atât de bine concentrate pentru a trece cu bine țara prin această furtună încât săptămâna trecută s-a inregistrat un fapt de neimaginat în urmă cu o lună: actualul premier Netanyahu și adversarul său politic Benny Gatz au ajuns la o înțelegere pentru a guverna împreună.

Iar lucrurile din punct de vedere medical par să fie ținute bine sub control. Deși țara are 6000 de îmbolnăviți cu noul coronavirus, s-au înregistrat doar 30 de decese, adică 0,5%. În Italia, spre exemplu, procentul deceselor din numărul de îmbolnăviri sare de 11%. Tocmai de aceea o analiză de zilele trecute plasa Israelul pe primul loc între cele mai sigure țări din punct de vedere medical în această perioadă.

Numai că astăzi țara a primit o lovitură. Primul ministru Benjamin Netanyahu, șeful Mossad, Yossi Cohen, șeful Consiliului Național de Securitate Meir Ben-Shabbat și directorul general al Ministerului Sănătății, Moshe Bar Siman Tov, au fost trimiși în carantină, după ce ministrul Sănătății, Yaacov Litzman, a fost diagnosticat cu coronavirus.

Acești oficiali sunt practic liderii de top ai Israelului, care conduc în prezent eforturile pentru a opri răspândirea COVID-19 în toată țara.

Ministrul sănătății, o figură aparte

Ministrul israelian al sănătăţii Yaakov Litzman şi soţia sa, Chava, au fost testaţi pozitiv pentru coronavirus, a anunţat joi ministerul său într-un comunicat. Litzman şi soţia lui „se simt amândoi bine, primesc tratament corespunzător şi stau în carantină acasă şi sub supraveghere, în conformitate cu instrucţiunile Ministerului Sănătăţii”, se spune în comunicat.

Yaakov Litzman, rabin născut în Germania şi care a emigrat în Israel la 20 de ani după Holocaust, locuind în prezent la Ierusalim, are 71 de ani şi este membru al partidului ultraortodox aşkenaz Iudaismul Unit al Torei (UTJ).

Noul tip de coronavirus s-a propagat mult mai repede în mediile ultraortodoxe comparativ cu părţile seculare ale Israelului.

Autorităţile israeliene erau îngrijorate că membri ai comunităţii ultraortodoxe vor încetini implementarea carantinei ordonate de guvern. Însă majoritatea evreilor ultraortodocşi, care reprezintă circa 1 milion din totalul populaţiei de 9 milioane a Israelului, au început acum să respecte carantina.

De la începerea pandemiei de coronavirus, în Israel s-au înregistrat peste 6.000 de contaminări şi circa 30 de decese.