Acreditarea Spitalului Floreasca a fost suspendată, după vizita ministrului Sănătății.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunţat astăzi că ancheta ministerului în cazul femeii arse pe masa de operaţie şi care a decedat la Spitalul Floreasca va fi încheiată la începutul săptămânii următoare.

„După cum ştiţi, din păcate, Liliana, pacienta, a decedat ieri seară. S-a schimbat încadrarea cazului. Şi Poliţia Capitalei, şi Parchetul s-au autosesizat. Este o anchetă în curs datorită situaţiei create şi vom aştepta rezultatul anchetei. Ce pot să vă spun este că echipa noastră va finaliza ancheta la începutul săptămânii viitoare (…) veţi primi toate detaliile care sunt de resortul Ministerului Sănătăţii”, a declarat ministrul Victor Costache la ieşirea de la Spitalul Floreasca.

Ministrul a precizat că la momentul vizitei sale la spital era prezentă doar o parte din echipa medicală implicată în acest caz. El a precizat că s-a întâlnit cu managerul spitalului şi cu directorul medical.

Victor Costache a spus că doctorul Mircea Beuran a fost audiat de Corpul de control şi de Inspecţia Sanitară de Stat.

Ministrul a mai precizat că la Spitalul Floreasca „protocoalele nu au fost respectate”.

Este un eveniment deosebit de grav

„Există nişte protocoale standard. (…) Este un eveniment deosebit de grav, un eveniment santinelă îl numim noi, un eveniment care nu trebuie să se întâmple niciodată şi care trebuie raportat imediat. De asemenea, aceste evenimente sunt deosebit de rare şi o să dau mai multe detalii săptămâna viitoare”, a spus Victor Costache, menţionând că astfel de cazuri „nu sunt muşamalizate”.

Întrebat de ce directorul spitalului nu a anunţat incidentul, ministrul a spus că Beuran „nu a putut răspunde clar”.

Potrivit acestuia, organele de anchetă analizează imaginile video din spital. „Au fost deja vizualizate de mai multe ori”, a spus el, adăugând că sala în care a fost operată femeia ‘arată normal’ iar electrocauterul folosit ‘a fost ridicat de către secţia de criminalistică”.

Costache a mai declarat că în spital erau „cantităţile absolut necesare de produse dezinfectate, de toate tipurile”, precizând că dezinfectantul pentru mâini, de la care femeia ar fi luat foc, nu se foloseşte „niciodată” în acel tip de intervenţii, iar cel care a folosit acel tip de dezinfectant ar trebui să fie tras la răspundere.

„Aceste electrocautere sunt folosite pe larg în practica chirurgicală. Se fac zeci de mii de intervenţii pe zi cu astfel de dispozitive, care sunt foarte sigure”, a mai spus ministrul Sănătăţii.