UPDATE: „Nici un militar şi nici un cetăţean american nu au fost răniţi în atacul Iranului de aseară. Nu a fost curmată nici o viaţă. Toţi militarii noştri sunt în siguranţă, iar pagubele sunt minime”, cu aceste cuvinte şi-a început discurul Donald Trump. El a dat asigurări că „marile noastre forţe americane sunt pregătite pentru orice. Iranul pare să se retragă”.

Liderul de la Casa Albă a anunţat că vor fi înnăsprite sancţiunile economice impuse Teheranului şi a lăsat să se înţeleagă că SUA nu vor miza pe cartea unui conflict militar. „Atât timp cât sunt preşedinte, Iranului nu i se va permite să deţină arma nucleară”, a spus Trump.

El a explicat din nou contextul acţiunii care a dus la escaladarea tensiunilor în relaţiile cu Iranul: „Regimul opresiv al Iranului a fost tolerat din 1979. Săptămâna trecută am luat măsuri pentru a împiedica un terorist nemilos să amenințe omenirea. Qasem Soleimani a antrenat teroriști, inclusiv Hezbollah, să atace ținte civile. Din cauza lui, soldații noștri au murit sau au fost mutilați pe viață. Punea la cale alte atacuri și l-am anihilat. Ar fi trebuit să fie eliminat cu mult timp în urmă”.

Am decis să impunem noi sancțiuni la adresa Iranului și vor rămâne în funcțiune până când regimul de la Teheran se va schimba. Atacul de azi noapte a fost organizat cu banii furnizați de fost administrație a SUA. E timpul ca Germania, Rusia, Franța, Marea Britanie să se rupă de Iran. Trebuie să cooperăm pentru a face lumea un loc mai sigur.

Iranul trebuie să prospere, poate să fie o țară măreață. Vrem ca voi să aveți un viitor, un viitor măreț, unul pe care îl meritaţi. Un viitor al prosperităţii pe plan intern şi în armonie cu naţiunile lumii. Statele Unite sunt dispuse să ajungă la pace cu cei care vor acest lucru. Voi solicita azi NATO să fie mult mai implicată în Orientul Mijlociu. Suntem cel mai mare producător de ţiţei şi gaze naturale din lume. Nu mai avem nevoie de petrolul din Orientul Mijlociu. Rachetele noastre sunt cele mai puternice. Faptul că avem această forță militară, nu înseamnă că trebuie să o folosim”, a mai spus  Donald Trump.

_____

Televiziunea de stat din Iran a afirmat miercuri că preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, încearcă să minimalizeze pagubele provocate de atacurile iraniene cu rachete asupra unor obiective americane din Irak.

Reuters a preluat reacţia televiziunii la mesajul lui Trump pe Twitter, în care liderul de la Casa Albă susţinea: „Totul e bine! Rachete lansate din Iran asupra a două baze militare din Irak. Evaluarea pierderilor şi a pagubelor are loc chiar acum. Până acum, totul e bine! Avem cea mai puternică şi bine echipată armată din lume, de departe! Voi face o declaraţie mâine dimineaţă.”

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a apreciat miercuri că riposta militară iraniană faţă de Statele Unite este insuficientă şi că este esenţial, în opinia sa, să se pună capăt prezenţei americane în Orientul Mijlociu, relatează Reuters.

Iranul a lansat miercuri noaptea un atac cu rachete asupra unor baze irakiene în care se aflau militari americani. Bazele atacate sunt Al Assad şi Erbil. Ministrul de Externe iranian Javad Zarif a afirmat că Iranul nu doreşte o escaladare a conflictului şi că a luat măsuri proporţionale de autoapărare.

Armata irakiană anunţă că bazele coaliţiei au fost lovite de 22 de rachete, 17 dintre ele lovind baza Al-Asad, din provincia Anbar, conform CNN. Şeful forţelor armate iraniene, Mohammad Baqeri, avertizează că dacă SUA vor reacţiona după atacul cu rachete, răspunsul Teheranului va fi ”mai puternic şi mai zdrobitor”.

„Dacă americanii plănuiesc noi atacuri şi crime împotriva Iranului, ei trebuie să ştie că vor primi un răspuns şi mai dur”, a declarat preşedintele iranian, Hassan Rouhani, în cadrul unei şedinţe de guvern, adăugând: „dar ei sunt înţelepţi, nu vor face nimic mai mult în acest stadiu”.

„Dacă trec la o acţiune suplimentară, poporul şi forţele noastre armate sunt gata să reacţioneze”, a mai afirmat Rouhani într-un discurs transmis în direct de televiziunea de stat.