Alina Bica, fosta șefă DIICOT, și omul de afaceri Ioan Bene, au fost prinși vineri în Italia și vor rămâne în arest în această țară până la extrădarea în România, potrivit unei decizii luate luni de judecătorii italieni. Cei doi fugari au fost condamnați definitiv în dosare de corupție, în România, și se află, în prezent, în custodia autorităților italiene. Încă nu se ştie cât vor dura procedurile de extrădare.

Luni a avut loc procesul la care au avut dreptul fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, dar şi omul de afaceri Ioan Bene, conform normelor Uniunii Europene. Instanţa a luat astfel o decizie cu privire la solicitarea autorităţilor române de extrădare. Alina Bica și Ioan Bene au fost prinși vineri, în Italia, în zona oraşului Bari. Fosta șefă DIICOT nu a opus rezistență și a mers la secția de poliție, acolo unde a fost audiată.

Alina Bica rămâne în arest în Italia până la extrădarea în România, după ce fosta şefă DIICOT a fost prinsă vineri seară de autorităţile italiene. Alina Bica are de ispăşit o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare.

România trebuie să formuleze o cerere de extrădare a Alinei Bica și a lui Ioan Bene

Șeful Poliţiei Române, chestorul şef Liviu Vasilescu, spune că este doar o chestiune de timp până cei doi fugari vor fi aduşi în ţară. România ar trebui să transmită formal o cerere în acest sens, prin intermediul Ministerului Justiției.

Surse care cunosc sistemul judiciar italian spun că în peninsula stau în arest preventiv cei care au fost deja condamnați sau care riscă pedepse de cel puțin 5 ani de zile, iar pentru restul cazurilor se acceptă plasarea în arrest la domiciliu. Este doar un prim pas în procedura în care Alina Bica așteaptă să afle dacă va fi sa nu extrădată în România. Ea are de ispășit patru ani de închisoare pentru favorizare făptuitorului, scrie stirileprotv.ro.

Alina Bica a fost judecată în mai multe dosare însă doar în acesta a primit o decizie definitivă de condamnare. Înainte ca ea să fie condamnată definitiv a părăsit România și a ajuns inclusiv și în Costa Rica unde a fost fotografiată în preajma Elenei Udrea.

„În această seară, în urma cooperării poliţieneşti internationale, precum şi a bunelor relaţii între ministrul de interne din România şi ministrul de interne din Italia, au fost depistați pe colegii noștri pe teritoriul Italiei doi urmăriți internațional: Alina Bica Mihaela, urmărită internațional cu mandat european pentru infracțiunea de favorizare a infactorilor, fiind condamnată la 4 ani de închisoare, și Bene Ioan, urmărit internațional cu mandat european de arestare, fiind condamnat 6 ani și 2 luni pentru evaziune fiscală, fals în înscrisuri și uz de fals”, a anunțat, vineri seară, șeful Polițiri Române.

Alina Bica a fost dată în urmărire internaţională cu mandat european, în noiembrie 2019, după ce a fugit din România. Ea fusese acuzată de favorizarea infractorilor, pentru care a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare. La începutul anului 2018, înainte ca instanța să pronunțe sentința, Bica a fugit din țară. Pentru o perioadă lungă de timp, Alina Bica s-a aflat în Costa Rica. Ulterior s-a spus despre aceasta că s-ar afla în Spania.

Alina Bica s-a aflat la conducerea DIICOT până în noiembrie 2014. Ea a demisionat atunci în contextul în care era acuzată de abuz în serviciu în legătură cu despăgubirile aprobate în 2011 lui Gheorghe Stelian pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita, supraevaluat la 61 de milioane de euro.

Alina Bica a fost numită în funcție în luna mai 2013, la propunerea premierului Victor Ponta care la vremea respectivă era ministrul interimar al Justiţiei. Bica este procuror din anul 1996.

Cât despre Ioan Bene, acesta a fost dat în urmărire pe 31 ianuarie 2018, după ce s-a sustras încarcerării. Omul de afaceri a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. Ioan Bene trebuia să își ispășească pedeapsa la Penitenciarul Gherla.