Donald Trump, preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite ale Americii, a decis luni, 9 noiembrie, să îl demită pe ministrul Apărării, Mark Esper, transmit Reuters şi AFP.

„Mark Esper este demis”, a scris Trump pe Twitter.

„Sunt încântat să anunţ că Christopher C. Miller, foarte respectatul Director al Centrului Naţional de Contraterorism (confirmat unanim de Senat) va fi secretar interimar al Apărării, cu efect imediat”, a precizat Trump în mesajul său.

Relaţia dintre Trump şi şeful Pentagonului era tensionată de mai multă vreme

În luna august, presa scria că Donald Trump ar fi discutat în privat cu consilieri ai săi despre posibilitatea înlocuirii actualului ministru al Apărării, Mark Esper. Mutarea ar urma să aibă loc după alegerile din toamnă, în urma unui număr tot mai mare de dezacorduri între cei doi, a declarat miercuri pentru Reuters o sursă familiară cu subiectul.

Trump şi Mark Esper “nu sunt în cele mai bune relaţii”, numai că preşedintele SUA nu intenţionează să-l demită pe Esper de la conducerea Pentagonului înainte ca alegătorii să decidă cu privire la cel de-al doilea mandat al preşedintelui în exerciţiu la alegerile din 3 noiembrie, a afirmat la acea dată o sursă care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Mark Esper este respectat deopotrivă de republicani şi democraţi, fiind văzut ca o mână fermă la conducerea Pentagonului în timpul unei administraţii turbulente. În timpul mandatului său, au existat tensiuni cu liderul de la Casa Albă, mai ales că Trump a încercat să atragă de mai multe ori Armata în rezolvarea unor probleme de politică internă stringente, cum ar fi ridicarea unui zid la frontiera cu Mexicul.

Trump a fost neplăcut surprins de opoziţia lui Esper faţă de invocarea Legii Insurecţiei (Insurrection Act, din 1807) pentru desfăşurarea de militari activi pe străzi pentru a potoli tulburările sociale care au izbucnit în iunie după moartea afro-americanului George Floyd, în timpul reţinerii acestuia în luna mai de către poliţişti albi la Minneapolis.

Mark Esper a părut de asemenea în dezacord public cu Trump, când a interzis de facto în luna iulie arborarea steagului Confederaţiei sudiste din Războiul de Secesiune (1861-1865) la toate bazele americane din lume, în timp ce preşedintele a luat apărarea susţinătorilor acestuia, invocând libertatea de exprimare. Sursa Reuters a recunoscut că problema steagului confederat este o altă sursă de tensiune între cei doi.