Procurorii Ionel Corbu (prim-procuror al Parchetului Militar București) și Gabriela Scutea (fostă adjunctă a Laurei Codruța Kovesi când aceasta era Procuror General) și-au depus miercuri dosarele de candidatură pentru concursul în urma căruia va fi desemnat noul șef al Parchetului General.

Cei doi au confirmat pentru G4Media.ro depunerea candidaturilor pentru postul rămas vacant după pensionarea lui Augustin Lazăr.

Gabriela Scutea a fost secretar de stat în Ministerul Justiției în perioada OUG 13. Potrivit unor surse, ea a făcut parte din echipa care l-a convins pe ministrul Florin Iordache să accepte un termen de 10 zile pentru intrarea în vigoare a ordonanței care impunea un prag la abuzul în serviciu și îl salva pe Liviu Dragnea de dosarul angajărilor fictive. Cele mai importante funcții deținute au fost: prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind eliberarea din funcţia de procuror a lui Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, informează Administraţia Prezidenţială.

Augustin Lazăr a fost eliberat din funcţie ca urmare a pensionării începând cu 27 aprilie.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, joi, cererea de pensionare depusă de Augustin Lazăr, după ce ordinea de zi a şedinţei a fost completată cu această solicitare.

Lazăr a depus cerere de pensionare, în condiţiile în care mandatul său de procuror general se încheie pe data de 27 aprilie.

El a candidat pentru un nou mandat de procuror general, însă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a respins candidatura.

Procurorul general a fost acuzat în presă că a refuzat eliberarea condiţionată a disidentului anticomunist Iulius Filip pe vremea când era membru în Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud.

Ulterior, Augustin Lazăr a susţinut că nu ştia dacă dosarele luate în discuţie în Comisia de la Penitenciarul Aiud erau ale unor deţinuţi politici, însă şi-a cerut „scuze instituţionale” pentru practicile discutabile de dinainte de 1989.