Cercetătorii chinezi au anunţat că au descoperit că codurile de proteine ​​din virus sunt asemănătoare cu cele ale șerpilor. Rapoartele preliminare indică faptul că șerpii au fost vânduți pe piața locală de fructe de mare din Wuhan, ridicând posibilitatea ca virusul să fi sărit din speciile gazdă – lilieci – la șerpi și apoi la oameni la începutul acestui focar. Cu toate acestea, modul în care virusul s-ar putea adapta atât gazdelor cu sânge rece cât și cu sânge cald rămâne încă neexplicat.

După cum transmite CNN, primii pacienți infectați au luat virusul direct de la animale, lucru care a fost posibil în condiţiile în care virusul a suferit o serie de mutații genetice care i-au permis să infecteze și să se înmulțească în interiorul organismului uman, iar în prezent virusul poate fi transmis de la om la om. În cazul acestui focar de coronavirus din 2019, rapoartele relevă că majoritatea pacienților din primul grup spitalizat erau muncitori sau clienți la o piață locală de fructe de mare unde se vindea și carne procesată și animale consumabile vii, inclusiv păsări de curte, măgari, oi, porci, cămile, vulpi, șobolani de bambus, arici și reptile.

Numele de coronavirus provine de la forma sa, care seamănă cu o coroană sau o corona solară atunci când este privit la un microscop electronic. Coronavirusul este transmis prin aer și infectează în principal tractul respirator și gastrointestinal superior. Persoanele infectate cu aceste coronavirusuri suferă un răspuns inflamator sever. Până acum, nu există niciun vaccin aprobat sau tratament antiviral disponibil pentru infecția cu coronavirus.

Ultimul bilanţ indică 17 decese ca urmare a infectării cu coronavirus, majoritatea în orașul Wuhan și în împrejurimi, deși în cursul zilei de joi The Telegraph relata că s-a ajuns la 25 de decese. În jur de 570 de noi cazuri de îmbolnăviri au fost raportate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va relua astăzi dezbaterile privind emiterea unei eventuale alerte internaționale, după ce miercuri nu a reuşit să cadă de acord dacă focarul actual de coronavirus din Wuhan (China) trebuie sau nu declarat ca fiind o situaţie de urgenţă internaţională. Simptomele noului coronavirus, denumit provizoriu de OMS 2019-nCoV, sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată şi dispnee (dificultate în respiraţie).
Virusul a fost conformat în cel puţin 13 provincii chineze, pe lângă regiunile administrative speciale Hong Kong şi Macao şi au fost depistate cel puţin 4 persoane afectate în Thailanda şi câte una în Japonia, Coreea de Sud, Taiwan şi Statele Unite. Potrivit informaţiillor de ultimă oră, coronavirusul a fost confirmat la doi cetățeni chinezi în Vietnam, dar şi la un locuitor din Singapore, relatează Reuters.