Este vorba de o sumă cu aproape două miliarde de dolari mai mare decât suma iniţială anunţată la începutul lunii iulie, când BP a acceptat să plătească 18,7 miliarde de dolari pentru închiderea proceselor civile legate de mareea neagră din anul 2010 din Golful Mexic. Potrivit Ministerului american al Justiţiei, aceasta este cea mai mare înţelegere convenită vreodată cu o singură entitate în istoria SUA.

'BP a primit pedepsa pe care o merită, oferind în acelaşi timp compensaţii pentru pagubele produse mediului şi economiei din regiunea Golfului', a declarat procurorul general al SUA, Loretta Lynch.

Explozia, la 20 aprilie 2010, a platformei petroliere Deepwater Horizon, exploatată de BP în largul oraşului New Orleans, a provocat moartea a 11 persoane şi a răspândit sute de milioane de ţiţei brut în apele Golfului Mexic până la închiderea puţului patru luni mai târziu.

Această înţelegere duce nota totală de plată pentru BP până la peste 54 miliarde de dolari, la cinci ani după ce explozia platformei petroliere Deepwater Horizon a forţat compania să vândă peste o treime din active pentru a plăti pentru accident.

AGERPRES