Potrivit unor informaţii publicate anterior în presă, Orange vrea să preia Bouygues Telecom pentru 10 miliarde de euro în numerar şi acţiuni. Bouygues Telecom ar urma să deţină o participaţie de 15% la noua entitate rezultată în urma fuziunii, în timp ce participaţia statului francez la Orange se va reduce de la 23% până la sub 20%. Dacă această operaţiune se va concretiza, numărul jucătorilor de pe piaţa franceză de telecomunicaţii se va reduce de la patru la trei, iar entitatea combinată ar avea o cotă de peste 50% pe segmentul telefoniei mobile. 

Conform BFM TV, ministrul Economiei, Emmanuel Macron, s-a întâlnit miercuri cu şefii Orange şi Bouygues, respectiv Stéphane Richard şi Martin Bouygues, pentru a discuta diferitele aspecte ale impactului achiziţiei, inclusiv participaţia de 23% pe care statul o deţine în cea mai mare companie franceză de telecomunicaţii. Dorinţa Guvernului de a-şi menţine participaţia este văzută ca un obstacol în calea finalizării tranzacţiei. 

Executivul şi-a ajustat poziţia, permiţând Bouygues să preia 12% din Orange, după ce anterior susţinea un maxim de 9% şi o clauză care interzicea Bouygues să-şi majoreze participaţia. Conform BFM TV, statul nu vrea să-şi reducă participaţia sub 20%, nivel care-i permite drept de veto. 

Orange este aproape de a ajunge la un acord cu rivalele SFR şi Iliad privind împărţirea activelor Bouygues Telecom, a afirmat săptămâna trecută directorul general al celui mai mare operator francez de telefonie, Stephane Richard. 

Acest acord este esenţial pentru succesul actualelor negocieri dintre Orange şi Bouygues Telecom deoarece orice acord va necesita vânzarea de către Orange a unor active ale Bouygues Telecom către companiile rivale, pentru a atenua temerile privind concurenţa. 

"Aceste negocieri sunt aproape finalizate. Cred că am ajuns la un acord privind principalele active care vor fi împărţite. Acesta este un pas important, dar numai unul dintre paşii necesari pentru ca acordul să aibă succes", a explicat Richard, confirmând că sfârşitul lunii martie este termenul limită pentru finalizarea preluării Bouygues Telecom. 

Reuşita unui eventual acord depinde de obţinerea aprobărilor necesare din partea organismelor de reglementare a concurenţei din Franţa şi Bruxelles. Orange ar putea fi obligat să vândă active în valoare de aproximativ cinci miliarde de euro şi, de asemenea, să se angajeze să limiteze consecinţele sociale pentru angajaţii Bouygues Telecom. 

Verificarea efectuată de organismele de reglementare a concurenţei pentru încheierea unei posibile tranzacţii este esenţială deoarece Orange, care negociază achiziţionarea Bouygues Telecom cu suma de 10 miliarde de euro în numerar şi acţiuni, este primul operator de telecomunicaţii din Franţa. 

Ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, declara recent că statul francez intenţionează să rămână un acţionar important la Orange şi va evalua proiectul fuziunii dintre Orange şi Bouygues Telecom în funcţie de criterii precum investiţiile, locurile de muncă şi protejarea consumatorilor. 

Grupul Orange, cunoscut anterior sub numele de France Telecom, este prezent în 209 de ţări, are 247 de milioane de clienţi, dintre care 185 de milioane abonaţi la serviciile de telefonie mobilă. Orange a realizat anul trecut vânzări de 39 de miliarde de euro şi avea 155.000 de angajaţi la nivel mondial. Compania este lider de piaţă în România, cu 10,205 milioane de clienţi şi venituri de 453,9 milioane de euro la 30 iunie 2015.

AGERPRES