Răsturnare de situație în cazul Brexit! Deputaţii britanici au aprobat marţi un proiect de lege controversat al executivului condus de premierul Boris Johnson.

Astfel, inițiativa legislativă revine parţial asupra prevederilor convenite în acordul Brexit cu UE, într-un moment în care au loc tratative între Londra şi Bruxelles despre viitorul relaţiilor bilaterale comerciale.

”Proiect de lege inacceptabil”

În pofida disensiunilor din tabăra conservatoare aflată la guvernare, acest proiect de lege care contravine dreptului internaţional a fost aprobat marţi seara în a treia lectură de deputaţii britanici cu 340 de voturi pentru şi 256 împotrivă, deschizând calea examinării textului în următoarele săptămâni în Camera Lorzilor.

În context, trebuie precizat că europenii au rugat recent Regatul Unit să retragă proiectul de lege ”inacceptabil” care repune în discuție anumite angajamente privind Brexit, argumentând că ”timpul presează” pentru ajungerea la un acord comercial înainte de sfârșitul anului.

”Proiectul de lege britanic privind piața internă ne îngrijorează mult, deoarece încalcă principiile directoare ale acordului de retragere care parafează plecarea Regatului Unit. Este absolut inacceptabil pentru noi”, a amintit ministrul german pentru afaceri europene, Michael Roth, înaintea unei întâlniri cu omologii săi europeni.

”Nu va mai jucați. Timpul presează”

”Dragi prieteni de la Londra, vă rog: nu va mai jucați. Timpul presează. Avem cu adevărat nevoie de o bază echitabilă pentru continuarea negocierilor” privind viitoarea relație comercială, a avertizat el în engleză.

Londra a provocat furia europenilor prezentând un proiect de lege, aflat în examinarea Parlamentului britanic, care revine parțial asupra acordului semnat în ianuarie cu cei 27 pentru a reglementa ieșirea sa din Uniunea Europeană, ceea ce echivalează, după propria sa recunoaștere, cu o încălcare a dreptului internațional.

Textul contrazice în special dispozițiile special adoptate pentru Irlanda de Nord, pentru a evita revenirea la o frontieră cu Republica Irlanda, care ar putea fragiliza acordul de pace din 1998 care a pus capăt unei perioade de trei decenii de violențe.