După plecarea controversată a obscurului consilier Dominic Cummings în urmă cu doar o săptămână, Johnson a fost din nou afectat de un scandal, joi, arătându-și „încrederea totală” față de unul dintre principalii membri ai Cabinetului acuzat, după o anchetă internă, că a încălcat codul de conduită, conform larazon.es

Premierul nu trece prin cel mai bun moment al său

Pitri Patel, șeful de la Interne, același care în februarie fusese deja protagonistul unor articole de presă care l-au acuzat de „bullying” față de funcția publică pentru a-și încuraja echipa să „acționeze în afara statului de drept”, și-a cerut scuze, vineri, dacă „acțiunile sale din trecut au deranjat”. Dar acest lucru este considerat insuficient. Este pentru prima dată în istoria Regatului Unit când un ministru nu demisionează şi nici nu este destituit după încălcarea regulilor.

Johnson nu învață. Apărarea extremă pe care i-a oferit-o cândva lui Cummings când acesta a încălcat izolarea l-a costat scump. Astfel că mulți cred că este oarecum de neînțeles că el decide acum să-l păstreze pe Patel, care aparține nucleului dur eurosceptic, tocmai atunci când promisese să pună capăt „culturii agresiunii” din Downing Street numărul 10. Fără îndoială, guvernul nu trimite cel mai bun mesaj atunci când aceasta este exact săptămâna contra „bullying”.

În urma sprijinului lui Johnson, consilierul prim-ministrului pentru codurile de conduită ministeriale, Alex Allan, a decis să demisioneze, în semn de critică clară la adresa gestionării crizei. În ancheta desfășurată, Allan a menționat că Patel nu a îndeplinit „în mod consecvent” cele mai înalte standarde de comportament așteptate de la un ministru pentru a-și trata funcţionarii cu „considerație și respect”.

„Atitudinea sa în anumite ocazii a dus la un comportament care poate fi clasificat drept hărțuire din cauza felului în care s-au simțit oamenii”, a adăugat consilierul, care a menționat că au existat chiar și unele situații de „strigăte și insulte”. „Comportamentul său”, a spus el, „a reprezentat o încălcare a codului ministerial, chiar dacă aceasta a fost neintenționată”.

În luna februarie, demisia de atunci a funcționarului de carieră Philip Rutnam a fost declanșatorul care a condus la o anchetă asupra comportamentului ministrului.

În 2017, când Patel era titular la Cooperare internațională în guvernul Theresa May, a fost nevoit să demisioneze. A profitat de vacanța de vară pentru a călători în Israel. Acolo a avut întâlniri cu Benjamin Netanyahu însuși, cu câțiva miniștri ai săi și chiar cu serviciile de securitate israeliene. Și totuși nu a raportat niciuna dintre aceste întâlniri în Downing Street.

Scandalul cu Patel pătează şi mai mult o săptămână care a fost crucială pentru premier. După plecarea lui Cummings, creierul campaniei Brexit, Johnson se gândise să înceapă o nouă eră prin reconcilierea cu cei din rândurile sale, prin recuperarea identității formațiunii și încheierea războiului împotriva instituțiilor, inclusiv cu BBC și corpul de funcţionari. Dar, în acest moment, butonul „reset” nu îşi arată roadele.

Nici nu este foarte clar cine este cu adevărat la conducerea guvernului. Johnson, extrem de indecis, a delegat întotdeauna puterea și, așa cum a fost cazul când era primar al Londrei, la sosirea în Downing Street s-a înconjurat de o echipă puternică de consilieri. După plecarea lui Cummings, ștafeta pare să fi fost luată acum de logodnica sa, Carrie Symonds (care a lucrat cândva ca responsabil de comunicare pentru conservatori) și de Allegra Stratton, noua purtătoare de cuvânt a guvernului.

La toate acestea se adaugă dificultățile legate de petrecerea tranziţiei în spațiu închis pentru că au fost în contact cu un deputat care a fost testat pozitiv pentru coronavirus. Dar timpul trece. În 2019, excentricul politician a obţinut o victorie răsunătoare pentru conservatori, nemaivăzută de pe vremea lui Margaret Thatcher. Alegerile s-au desfășurat în circumstanțe excepționale: era Brexit, iar candidatul laburist era Jeremy Corbyn, unul dintre cei mai nepopulari lideri ai opoziției din istorie.

Problema este că, până în 2024 (dată programată pentru următoarea întâlnire cu urnele), Regatul Unit va fi părăsit deja UE și contracandidat îi va fi moderatul și respectatul Keir Starmer. În definitiv, Johnson trebuie să arate că este în continuare cea mai bună opțiune. Dar, pentru moment, el nu se poate ridica din propria cenușă.