Bank of America va acorda în acest an angajaţilor din domeniul investiţiilor bancare bonusuri de mărimea primelor plătite anterior crizei financiare, pentru a evita plecarea salariaţilor performanţi, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Wall Street Journal.

Bonusurie reflectă revenirea pe profit a casei de brokeraj şi investiţii Merrill Lynch, achiziţionată de Bank of America la sfârşitul anului 2008. Merrill Lynch a înregistrat în 2008 pierderi de 27,6 miliarde de dolari, ceea ce a forţat guvernul să intervină pentru salvarea companiei. Însă în primele trei trimestre din 2009 casa de brokeraj a consemnat un profit de 2,2 miliarde de dolari, o treime din veniturile Bank of America.

Acordarea acestor prime ar putea actualiza controversele legate de politica Merrill Lynch de a acorda bonusuri excesive, rămasă intactă chiar şi după ce criza financiară a împins compania spre colaps. Salariaţii au primit prime de 3,6 miliarde de dolari în 2008, ceea ce a adus mai multe anchete din partea autorităţile americane, în urma cărora directorul general, Kenneth Lewis, s-a retras neaşteptat de la conducerea companiei. În 2007, anul declanşării crizei financiare, bonusurile s-au ridicat la 5,8 miliarde de dolari.

Bank of America a funcţionat în cea mai mare parte a anului trecut cu ajutorul fondurilor primite de la stat, însă în decembrie a reuşit să ramburseze 45 de miliarde de dolari, evitând astfel eventuale restricţii legate de plăţi. În 2008, banca a acordat angajaţilor prime de 3,3 miliarde de dolari.

SURSA: Mediafax