Directorul general executiv al Royal Bank of Stocland (RBS), Stephen Hester, ar putea încasa un bonus de până la 1,6 milioane lire sterline (1,8 milioane euro) pentru activitatea din 2009, deşi pierderile băncii au depăşit 5 miliarde lire sterline anul trecut, potrivit The Times.

Negocierile privind compensaţia lui Hester se vor încheia în următoarele zile, concluzia urmând să fie anunţată odată cu raportul financiar al grupului.

Directorul în vârstă de 49 de ani nu s-a hotărât încă dacă va accepta bonusul, potrivit unor surse apropiate discuţiilor, dar condiţiile contractuale permit o compensaţie suplimentară de până la 1,6 milioane lire.

Hester este cel care a declarat că până si părinţii lui consideră că veniturile lui sunt exagerat de mari.

Veniturile bancherilor continuă să reprezinte un subiect de controversă în Marea Britanie, în cazul instituţiilor de credit care au beneficiat de ajutoare de stat pentru a depăşi criza.

RBS, deţinută în proporţie de 84% de guvernul britanic, va confirma în această săptămână că a alocat 1,32 miliarde lire sterline (1,5 miliarde euro) pentru bonusurile acordate bancherilor de investiţii.

Lloyds Banking Group, de asemenea aflată în proprietatea autorităţilor în urma unui pachet de „bailout”, va acorda angajaţilor bonusuri în valoate totală de 200 milioane de lire sterline (227,3 milioane euro), iar conducerea băncii se ceartă cu investitorii privind compensaţia directorului general, Eric Daniels, potrivit The Times.

Cele două bănci vor raporta în această săptămână pierderi totalizând 12 miliarde lire (13,6 miliarde euro), în urma creşterii puternice a provizioanelor.

Directorul general al Barclays, John Varley, şi preşedintele grupului, Bob Diamond, au renunţat la bonusurile aferente anului 2009.

Conducerea HSBC este de asemenea atacată de investitori pentru a renunţa la planurile de majorare cu 40% a salariilor directorului general, Michael Geoghegan, şi al directorului financiar, Douglas Flint. Geoghegan ar încasa după această majorare un salariu anual de circa 1,4 milioane lire, cu mult mai mic decât veniturile altor şefi de grupuri financiare internaţionale, notează The Times.

SURSA: Mediafax