'Luând în considerare tot ceea ce am înţeles până acum, noi credem că ele (bombele cu dispersie) au fost folosite de ambele părţi', a declarat directorul de cercetare al organizaţiei, Anna Neistat, reporterilor miercuri la Moscova, adăugând că este dificil să se stabilească.

În raportul său anual publicat miercuri, Amnesty International a afirmat de asemenea că ambele părţi în conflict sunt de vină pentru numărul mare de morţi civili din cauza tirurilor de mortieră fără discernământ şi de rachete neghidate în zonele populate.

Aproape 5.800 de persoane au fost ucise de la declanşarea luptelor între separatiştii sprijiniţi de Rusia şi trupele ucrainene în aprilie, aminteşte AP.

În estul Ucrainei, 'ambele părţi nu au reuşit să ia măsuri de precauţie rezonabile pentru a proteja civilii, încălcând legile războiului', a subliniat Amnesty International.

Organizaţia a înregistrat de asemenea răpiri, tortură şi execuţii sumare comise de batalioane de voluntari ale guvernului şi unităţi de luptă ale separatiştilor, a mai spus Neistat.

Potrivit unui acord de pace fragil la care s-a ajuns la 12 februarie, ambele părţi sunt obligate să-şi retragă armele grele la 25 şi 70 km de linia frontului, în funcţie de calibrul lor. Armata ucraineană a declarat marţi că forţele sale nu îşi retrag armamentul până la respectarea unei încetări a focului.