Premierul Emil Boc a anunţat duminică seară că programul pe care şi-l asumă Guvernul va permite plata datoriilor către firme şi o serie de investiţii în economia rurală, reabilitarea a 500 km drumuri judeţene şi construirea a 4000 locuinţe ANL.

Emil Boc a precizat că măsurile economice asumate de Guvern vor permite plătirea datoriilor către firme de aproximativ un miliard euro, „inclusiv bani către sectorul medical, pentru  a elimina blocajele din economie în trimestrul II, poate şi III”.

În plus, Executivul va asigura în continuare programul de investiţii în economia rurală de un miliard euro din fonduri europene şi naţionale, care vizează  IMM-uri din mediul rural, drumuri şi alte forme de infrastructură, care se va derula începând cu 15 mai, a explicat şeful Guvernului.

„Vom putea susţine un program de investiţii de două miliarde euro prin cele 24 companii de la Ministerului Economiei în lucrări în continuare şi noi. Vom putea finaliza 4000 locuinţe ANL în acest an, din banii de la buget, vom finaliza 500 km drumuri judeţene în cadrul programului de reabilitare”, a explicat Boc.

Vor fi construite 1.000 case pentru specialiştii de la sat

De asemenea, din cele 25.000 case prevăzute în programul „10 case pentru specialişti- Renaşterea satului românesc”, Guvernul va putea construi 1.000 case în 2010.

În privinţa infrastructurii, Boc a anunţat că există resurse pentru realizarea centurilor ocolitoare pentru municipiile Sibiu, Oradea, Cluj, Lugoj, Iaşi, dar şi a 20 km din centura Bucureşti Nord -Chitila Voluntari şi reabilitarea a 400 km de drumuri naţionale. De asemenea, vor fi continuate lucrările la autostrăzile Transilvania, Timişoara-Arad, Cernavodă- Constanţa, Bucureşti- Ploieşti, care se vor termina abia în 2011, a mai spus premierul.

Rabla, Prima Casă şi Primul Siloz vor continua

Boc a precizat că bugetul va permite continuarea programelor Rabla, Prima Casă, Primul Siloz, şi că Guvernul va extinde mecanismul garanţiilor guvernamentale după acest model, pentru un program de susţinere a întreprinderilor care au câştigat proiecte europene, dar nu au resursele financiare pentru cofinanţare, pentru că băncile nu dau încă împrumuturi.

Totodată, vor fi sprijinte firmele care angajează şomeri, a precizat şeful Guvernului. El a subliniat că Ministerul de Interne şi Ministerul de Finanţe au pregătit deja un program extrem de agresiv de combatere a evaziunii fiscale, în toate domeniile, fără excepţie şi fără privilegii.

Boc a subliniat că programul Guvernului, care include păstrarea cotei unică şi TVA neschimbate, alături de neimpozitarea profitului reinvestit reprezintă un temei „pentru realizarea unei creşteri economice sănătoase”.