Boala pe care o poți face dacă bei prea multă apă. Poate duce la deces

Pe data de 28 februarie se sărbătorește Ziua Internațională a bolilor rare, iar cu această ocazie a fost adusă în discuție o boală extrem de rară, care face victime și care este dificil de depistat.

Este vorba despre potomania, care constă într-o tulburare de comportament alimentar care face ca o persoană să bea cantități mari de lichide, inclusiv apă. Cantitatea de lichide poate ajunge în cele mai rele cazuri chiar și la 15l pe zi.

Mai exact, persoanele care resimt senzația se sete excesivă, numită și polidipsie, pot înregistra dereglări metabolice, precum diabetul zaharat sau diabetul inspid. În acest caz, persoana simte că oricât de multe lichide ar consuma, nu se satură, iar de aici revine senzația de sete.

De menționat este faptul că, această senzație poate fi resimțită și în cazul unor infecții, hemoragii, pierderi de lichide din organism.

Totuși, la modul general, potomania este o tulburare psihogenă de comportament alimentar caracterizată prin nevoia permanentă de a ingera mari cantități de băuturi disponibile, adesea pur și simplu apă, nu neapărat alcool. Așadar, potomania se caracterizează printr-o nevoie maladivă de a bea, o nevoie care vine pe fond psihic, iar nevoile sunt diverse în funcție de persoana aflată în această situație.

Consumul de lichide, cum ar fi de 15 litri pe zi poate dulce la o creștere a volumului de urină în raport cu media obișnuită, ceea ce poate fi periculos pentru rinichi. Totodată, o altă consecință este scăderea concentrației de sare din sânge, ceea ce provoacă stări de greață, vărsături, dureri de cap și chiar tulburări de comportament.

Nu sunt excluse nici apariția unor probleme neurologice, de tipul edemului cerebral. De menționat este faptul că, această boală ar  putea fi la originea decesului unui bărbat care a murit la 22 februarie în Gironde, regiune din sud-vestul Franței. În acest caz, a fost deschisă o anchetă, iar autopsia urmează să determine exact cauzele decesului.

Care sunt cauzele bolii

Există mai multe cauze ale potomaniei. Printre acestea se numră perturbări în funcționarea centrilor din creier care reglează setea, nevroza și psihoza infantilă, schizofrenia și demența, alte tulburări neurologice.

Totodată, specialiștii au stabilit că potomania poate apărea și la anumite persoane care suferă de bulimie și care preferă să bea apă în loc să mânânce. De cealaltă parte, în unele cazuri de alcoolism, potomania poate apărea timp de câteva săptămâni după sevraj.

În ceea ce privește depistarea bolii, spre deosebire de alte afecțiuni, aceasta nu poate fi identificată prea ușor, deoarece comportamentul pacienților este în general discret și poate trece neobservat în comparație cu alte tulburări de comportament alimentar precum bulimia.

În cazuri foarte rare, pacienții ajung la doctor pentru un consult în acest caz. Trebuie menționat și faptul că, cel mai des, potomania este diagnosticată în urma consecințelor medicale pe care le antrenează. Iar singurul tratament posibil pe termen lung este terapia psihiatrică.