În fața luptei cu noul coronavirus, diabetul problemele cardiace, dar și alte boli au un rol decisiv în evoluția bolii. Se pare însă, că din ce în ce mai mulți români suferă de obezitate. Prof. Dr. Cătălin Copăescu, chirurg de excelență in chirurgia obezitătii, a vorbit despre simptomele obezității și despre ce se întâmplă în organismul nostru atunci când avem mai multe kilograme decât trebuie.

”Obezitatea este o boală! Nu este o problemă de voinţă, ci este generată de o senzaţie de foame exagerată. Obezitatea înseamnă acumulare excesivă a ţesutului adipos într-un organism Ţesutul gras nu este ceva anormal în corpul nostru, dar prezenţa în exces a ţesutului gras conduce la o situaţie anormală. Orice exces de ţesut adipos ar putea afecta funcţiile organismului nostru. Mergem către un calcul procentual asupra corpului nostru, care ar trebui să conţină şi ţesut adipos, dar şi masă slabă muşchi, oase, structuri, care sunt necesare existenţei noastre.

Evidenţa obezităţii nu este un simptom, îl vedem de la uşă că are multe kilograme, dar nu este simptomul bolii. Simptomul bolii este foamea exagerată, iar celălalt simptom este saţietatea întârziată, adică se satură greu un astfel de pacient” a spus prof. Dr. Catalin Copaescu, la Antena 3.

Cum îți dai seama dacă suferi de obezitate

Totodată, el a vorbit despre modul în care ne putem da seama că suferim sau nu de obezitate. Potrivit acestuia, în primă fază, specialiştii recomandă un calcul simplu, care poate fi făcut chiar şi în propria locuinţă, fără ajutorului medicului, pentru a vedea dacă există risc de obezitate.

”Ştiind care este înălţimea noastră putem face un raport, care se numeşte indice de masă circular şi care este foarte simplu de calculat, se împarte greutatea la pătratul înălţimii. Şi atunci obţinem o valoare care se exprimă în kilograme pe metrul pătrat. Şi obţinând o valoare care este până în 25 de kilograme pe metru pătrat, putem spune că suntem în zona de normalitate. Peste 25 indice de masă corporală se cheamă supraponderal.

Dacă avem peste 30 se cheamă deja obezitate şi aici sunt subclase, până în 35 se cheamă obezitate de gradul 1, adică o formă mai uşoară, între 35 şi 40 – obezitate de gradul 2, peste 40 de kilograme pe metru pătrat avem obezitate morbidă, pentru că deja la acest status se adaugă suferinţe ale corpului” a adăugat Dr. Catalin Copaescu, Chirurg de Excelență în Chirurgia Colorectală.

Obezitatea face ravagii în România

Medicul a mai precizat că obezitatea afectează din ce în ce mai multe persoane, iar pe lista riscurilor a fost adăugat și noul coronavirus. Mai exact, potrivit specialistului, persoanele care se confruntă cu obezitate ar putea avea forme mai grave de COVID-19, spre deosebire de cele care nu au o astfel de afecțiune.

”Obezitatea afectează astăzi un număr enorm de persoane, discutăm de peste 700 de milioane de persoane care au obezitate. Pandemia din 2020, care a găsit o populaţie vulnerabilă. Pentru că da, persoanele cu obezitate au şanse mai mari să dezvolte forme grave ale bolii covid şi mai mulţi dintre cei infectaţi ajung în terapiile intensive.

Dar de ce este un pacient cu obezitate mai vulnerabil decât ceilalţi? Pentru că prezenţa excesivă de ţesut adipos în organsim creează un mediu de inflamaţie cronică, care alterează răspunsul organismului la prezenţa virusului. Pe de altă parte, ştim că persoanele cu obezitate obosesc.Capacitatea de respiraţie este limitată” a mai spus medicul, la Antena 3.

Există soluții

Pe lângă veștile proaste, medicul vine și cu vești bune pentru români. El spune că un tratament corect ne poate ajuta să scădem în greutate și să ne revenim la normal. De asemenea, va fi nevoie și de un alt regim alimentar, mult mai strict, însă soluții există.

”Avem nevoie de un tratament eficient, care să poată controla simptomele bolii. Şi dintre soluţii, cele conservatoare au în timp rezultate modeste, ştim asta, avem nevoie de multă voinţă, de multă activitatea fizică, să fim foarte atenţi la ce şi cum şi cât mâncăm. De departe, cel mai eficient tratament pentru controlul obezităţii este chirurgia metabolică, cea care reuşeşte să controleze prin resetarea sistemului digestiv.

Pacienţii vor mânca mult mai puţin, fără să se simtă frustraţi că mănâncă mai puţin, vor fi consumate din rezervele care deveniseră prin prezenţa lor exagerată nocive în organism şi încet, încet funcţiile intră în normalitate. Şi mai departe, poate ceea ce este şi mai important, este urmărirea pacientului în cadrul acestui program pentru o perioadă nedeterminată” a încheiat chirurgul.