Boala care face ravagii în rândul celor cu un stil de viață nesănătos. Neurologul Irina Oane oferă sfaturi pentru oamenii care suferă de insomnie și nu știu în ce situații este necesar consultul unui specialist.

„Somnul este impactat de orice. De felul în care mâncăm, de cum ne mișcăm, dacă am câștigat în greutate, dacă avem o minimă durere la picior care nu ne lasă să adormim, până la probleme neurologice de tipul insomniei familiale fatale, care e o problemă neurologică degenerativă, adică încetul cu încetul creierul se distruge și din acest motiv oamenii nu mai pot adormi”, a explicat medicul pentru Antena 3.

Boala care face ravagii în rândul celor cu un stil de viață nesănătos

„Atunci când vorbim despre insomnie, este foarte important să stabilim cu ce tip de insomnie avem de-a face. Există două mari tipuri de insomnie. Cea mai frecventă este cea de adormire, adică pacientul nu poate adormi, sau de menținere, adică pacientul adoarme dar se tot trezește pe timpul nopții.

Simptomele insomniei se văd inclusiv pe timpul zilei: suntem irascibili, avem tulburare de memorie, avem tulburare de atenție”, explică Irina Popa.

Trebuie să ne facem o rutină

„Există probleme, cum ar fi problemele respiratorii din timpul nopții care ar trebui să ne ducă urgent la un specialist, pentru că apneea de somn impactează atât calitatea somnului, cât poate avea și repercursiuni pe perioade lungi de timp, cum ar fi hipertensiune, diabet, probleme de memorie, tulburări cognitive”, subliniază aceasta.

Totuși, medicul arată și că există metode prin care ne putem trata această problemă.

„Cel mai frecvent printre tineri sau printre oamenii care au o viață activă este problema insomniei de adormire. De cele mai multe ori nu adormim pentru că lăsăm problemele de zi cu zi să intervină.

Ce aș putea să recomand din acest punct de vedere este să ne facem o rutină: să ne culcăm la aceeași oră, să ne trezim la aceeași oră, în a doua parte a zilei să nu consumăm substanțe exitante, să facem sport, să ne plimbăm în aer liber și, atât cât se poate, să evităm să ne confruntăm cu problemele de zi cu zi înainte de somn. Să avem o activitate care să ne destindă, să citim o carte, să ascultăm o muzică bună.

Ideal este să nu mâncăm mese foarte bogate, care să oblige organismul nostru să digere o cantitate mare de mâncare înainte de somn”, a adăugat neurologul.

Când este necesară intervenția unui specialist

Conform medicului, dacă insomnia persistă pentru mai mult de 3 luni, problema devine cronică și impune necesitatea unei păreri din partea unui specialist.

„Tratamentul se adaptează în funcție de boală, dacă avem de-a face cu un factor clar, cum ar fi apneea de somn sau problemele de mișcare în timpul somnului. De exemplu, pacienții cu boala Parkinson au diverse mișcări ritmice ale picioarelor și asta generează treziri pe parcursul nopții. Toate aceste lucruri se pot trata.

În insomia de adormire, în cele mai multe cazuri se apelează la medicamente pentru somn, însă aceasta este o rezolvare de scurtă durată. În acest tip de insomnie, cea mai adecvată este terapia cognitiv-comportamentală, mers la psiholog sau la un psihiatru care să ne învețe anumite tehnici prin care să ne relaxăm și să revenim din nou la un somn normal”, a conchis Irina Oane.

Sursă foto: Dreamstime