Profesorul Gabriel Leung, decanul catedrei de Medicină și Sănătate Publică al Universității din Hong Kong, vine cu o estimare şocantă: el spune că noua epidemie de Covid-19, coronavirusul ucigaş din China, ar putea afecta aproape două treimi din populaţia globului.

„60% din populaţia globală reprezintă un număr extrem de mare”, spune profesorul Leung. Rata mortalităţii este în prezent de 1%, însă profesorul crede că numărul deceselor ar putea creşte semnificativ în perioada următoare.

Gabriel Leung este considerat un expert pe tema epidemiei de coronavirus. El a avut o contribuţie importantă în combaterea epidemiei de SARS în 2002-2003, iar în prezent colaborează cu cercetătorii de la Imperial College din Londra și cei de la Universitarea din Oxford.

Experţii calculează că fiecare persoană infectată cu coronavirus ar putea transmite virusul, în medie, către 2,5 persoane, iar asta înseamnă că rata de atac a virusului se situează între 60% şi 80%, scrie voxbiz.ro.

Virusul ucigaş a fost botezat oficial Covid-19

Astăzi, coronavirusul a primit numele oficial de Covid-19, a anunţat marţi, la Geneva, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Acesta a insistat că există o „şansă reală de a opri” răspândirea la nivel mondial a noului coronavirus. „Dacă investim acum (…) avem o şansă reală de a opri această epidemie”, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii le-a cerut totodată ţărilor să fie „cât mai agresive posibil” în lupta împotriva Covid-19. „Dacă lumea nu vrea să se trezească şi să considere virusul inamicul public numărul unu, nu cred că vom învăţa din greşeli”, a mai spus şeful OMS.