Nu are Banca Nationala cati bani ar vrea romanii! In conditiile cresterii spectaculoase a creditului, BNR a trebuit sa acopere solicitari suplimentare de numerar in ultima perioada.

Cu cate bancnote ar trebui sa dea rest vanzatoarea daca primeste o hartie de 500 de lei pentru un produs care costa 123 de lei? Cea mai simpla solutie ar fi: trei hartii de 100 de lei, una de 50 de lei, doua de cate 10 lei, una de 5 lei si doua de cate 1 leu. “Restul” dat clientului ar insemna, asadar, un teanc de noua bancnote, in conditiile in care cupiura existenta in Romania este structurata dupa modelul “1-5” (1 leu, 5 lei, 10 lei, 50 lei, 100 lei, 500 lei). Neexistand bancnote intermediare, de 2, 20 si 200 de lei, utilizarea banilor devine greoaie, iar pentru bancnotele existente (folosite mai intens) apare riscul unei uzari premature.


Astfel de argumente au fost respinse de Banca Nationala inainte de momentul denominarii (iulie 2005). Intr-o perioada in care costurile procesului devenisera subiect sensibil (banii noi urmau sa fie emisi la putin timp dupa lansarea unei noi bancnote din vechea cupiura, cea de un milion de lei, tot “pe plastic” si cu cativa ani inainte de momentul posibil al trecerii la moneda euro), oficialii BNR afirmau ca nu va fi nevoie de tiparirea altor bancnote cu zerouri taiate in afara cele corespunzatoare vechilor valori. Singura hartie absolut noua anuntata atunci era cea de 500 de lei.
Intre timp, lucrurile par sa se fi schimbat. “Vom pune in circulatie, incepand cu 1 decembrie 2006, o bancnota noua, de 200 de lei”, a anuntat, saptamana trecuta, guvernatorul BNR Mugur Isarescu. Motivul principal al lansarii noii emisiuni: “simplificarea utilizarii de catre populatie a numerarului”, intrucat vechea emisiune monetara nu continea o valoare nominala echivalenta, iar in perioada circulatiei duale exista un numar mare de valori nominale sub forma de bancnote.


Pentru vanzatoarea de la magazin, aceasta se traduce intr-un teanc ceva mai mic de bancnote cu care va putea da rest clientului. Lucrurile s-ar simplifica si mai mult daca ea ar avea la dispozitie si alte bancnote intermediare de 20 de lei si de 2 lei. Mugur Isarescu spune insa ca acest lucru nu se va intampla, BNR neavand intentia de a adapta complet structura cupiurii la modelul “1-2-5”.
Cu astfel de noi emisiuni monetare, justificarea cheltuielilor totale ale procesului de denominare ar deveni si mai dificila. Oricum, pana in momentul de fata, BNR nu a prezentat niciodata situatia exacta a cheltuielilor in procesul de denominare. Mugur Isarescu promite ca o va face in viitorul apropiat. “Vom estima si cat ne-ar fi costat daca pastram in circulatie leul vechi, in conditiile in care economia s-a remonetizat si ar fi trebuit sa avem in circulatie mai multi lei vechi”, afirma guvernatorul BNR.


Remonetizarea economiei a schimbat, oricum, “orarul” la BNR. Pentru a acoperi solicitarile suplimentare de numerar, determinate in special de cresterea creditului, banca centrala a fost nevoita sa ia mai multe masuri. Astfel, au fost mentinute in circulatie mai multe bancnote din vechea emisiune, s-au devansat livrarile furnizorilor de insemne monetare catre BNR si s-a decis suplimentarea cantitatilor contractate pentru 2006. De la 1 iulie 2005 si pana la finele lunii martie 2006, BNR a pus in circulatie 324 milioane monede din vechea emisiune (peste 1.200 de tone) si 306 milioane bancnote din noua emisiune (300 de tone). “La sfarsitul lui 2005, numerarul a crescut cu 37% peste nivelul prognozat initial. In decembrie 2006, anticipam ca majorarea va fi de circa 48%”, spune Isarescu. In numerarul aflat in afara sistemului bancar, leul nou reprezenta, in decembrie 2005, 35%. Ponderea va creste la 75% in iulie 2006 si la 100% in decembrie anul curent. Noua bancnota de 200 lei va fi pusa in circulatie numai dupa ce vechile insemne vor fi inlocuite complet. Intre timp, ne vom lua adio treptat de la bancnotele vechi. Cea de 10.000 de lei nu mai este eliberata de BNR din decembrie 2005, cea de 50.00 lei din ianuarie 2006, iar cea de 100.000 lei din martie 2006. Singurele bancnote pe care BNR le mai repune in circulatie pana in septembrie anul curent sunt cele de 500.000 de lei si 1 milion de lei.