Proiectul modifică Legea privind Statutul Băncii Naționale a României şi prevede: „Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Națională a României în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”.  

Reacția BNR nu s-a lăsat prea mult așteptată, Valentin Lazea, economist șef al Băncii Naționale, argumentând că rezervele internaționale se cheamă astfel tocmai pentru că menirea lor este să rămână în plan extern, pentru a putea fi certificate și de către factori obiectivi. 

„Despre subiectul aur nu am nimic în plus de adăugat faţă de ceea ce s-a spus de către BNR, de către guvernatorul BNR. Argumentele au fost date, problema a fost prezentată de către BNR. Nu am nimic de adăugat în plus. Ideea principală este că rezerva internaţională de aceea se cheamă rezervă internaţională pentru a putea fi văzută, şi cum să spun, certificată de către pieţe, pieţele internaţionale. Acesta este ideea principală”, a declarat Lazea, în cadrul conferinţei „Economia României – Provocări 2019”