Pe fondul datelor economice dezamăgitoare din China, votul Marii Britanii în favoarea ieşirii din UE (Brexit) şi alegerea miliardarului Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA, cei mai norocoşi oameni ai planetei au câştigat până la închiderea şedinţei bursiere din 27 decembrie 4.400 de miliarde de dolari, în creştere cu 5,7% faţă de 2015, conform indicelui Bloomberg Billionaires. 



"În general, clienţii au profitat de volatilităţile de pe piaţă. 2016 a fost un an spectaculos pentru activele riscante. Destul de remarcabil, dacă ţinem seama de cum a început anul", a apreciat Simon Smiles, director de investiţii la UBS Wealth Management. 



Câştigurile au fost conduse de Warren Buffett, care şi-a majorat averea cu 11,8 miliarde de dolari în timpul anului, după ce firma sa de investiţii Berkshire Hathaway Inc a raportat creşteri ale acţiunilor din domeniul bancar şi aerian după victoria surpriză a lui Trump din 8 noiembrie. 



Warren Buffett este a doua cea mai bogată persoană din lume după ce victoria lui Trump a provocat creşteri pe burse care au majorat averea sa cu 19% în acest an, la 74,1 miliarde de dolari. 



Câştigurile individuale au fost dominate de americani, inclusiv cofondatorul Microsoft, Bill Gates, cea mai bogată persoană din lume cu 91,5 miliarde de dolari, şi petrolistul Harold Hamm. 



Miliardarii americani, inclusiv Buffett, au sprijinit-o pe rivala lui Trump, Hillary Clinton. Totuşi, ei au profitat de victoria lui Trump, adăugându-şi 77 de miliarde de dolari la averile lor, în urma creşterii acţiunilor la bursă. 



Investitorii şi directorii generali au salutat raliul de pe burse după victoria lui Trump, inclusiv miliardarul Wilbur Ross, care va conduce Departamentul Comerţului, şi fostul şef al băncii Goldman Sachs, Steven Mnuchin, care va fi Secretarul Trezoreriei. Averea lor combinată se ridică la cel puţin 6,6 miliarde de dolari, conform indicelui Bloomberg Billionaires. 



Francezul Bernard Arnault a fost singurul reprezentant non-american din rândul celor mai buni cinci performeri, adăugându-şi 7,1 de miliarde de dolari la averea sa, până la 38,9 miliarde de dolari. Bernard Arnault deţine Moet Henessy Louis Vuitton (LVMH), lider mondial în produse de lux. 



Pe parcursul lui 2016, Gates a rămas cel mai bogat om din lume. Amancio Ortega, cea mai bogată persoană din Europa şi fondatorul Zara, a fost pe locul doi cea mai mare parte a anului dar i-a cedat locul lui Buffett în noiembrie. Ortega, care a pierdut 1,7 miliarde de dolari în 2016, este a treia cea mai bogată persoană din lume, cu o avere de 71,2 miliarde de dolari. 



Norocul lui Harold Hamm a fost sprijinit de creşterea preţului ţiţeiului şi de aşteptările că administraţia Trump va atenua reglementările privind combustibilii fosili. Averea lui Hamm a crescut anul acesta cu 8,4 miliarde de dolari, ajungând la 15,3 miliarde de dolari. 



În sectorul tehnologic, fondatorul Amazon.com, Jeff Bezos, şi-a majorat averea cu 7,5 miliarde de dolari în 2016. El este urmat de cofondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a cărui avere a crescut anul acesta cu 5,4 miliarde de dolari. 



China are 31 de miliardari în indicele Bloomberg, cu 262 miliarde de dolari, în urma SUA, care are 179 de miliardari, care controlează 1.900 miliarde de dolari, şi Germania, ai cărei 39 de miliardari au 281 miliarde de dolari. (Sursa: Agerpres)