Bitcoin consumă o cantitate uriașă de energie electrică, avertizează cercetătorii de la Universitatea Cambridge.

Valoarea monedei a atins un record în ultima săptămână, dar acest lucru implică un sonsum de energie electrică pe măsură.

Bitcoin consumă o cantitate uriașă de energie electrică

Crearea criptomonedelor are nevoie de energie, pentru că implică calcule complexe efectuate de computere pentru a verifica tranzacțiile.

Cercetătorii Universității Cambridge spun că industria consumă aproximativ 121,36 terawatt-oră (TWh) pe an și este puțin probabil ca respectivul consum să scadă dacă valoarea monedei nu scade.

Criticii spun că decizia companiei Tesla de a investi puternic în Bitcoin îi subminează imaginea prietenoasă cu mediul.

Astfel, Bitcoin utilizează mai multă energie electrică anual decât întreaga Argentina, sugerează o analiză a Universității Cambridge, potrivit bbc.com.

Implicarea Tesla în creșterea record a valorii

Valoarea monedei a atins un record de 48.000 de dolari în această săptămână, în urma anunțului Tesla că a cumpărat bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari și intenționează să-l accepte ca plată în viitor.

Pe măsură ce prețul crește, crește și consumul de energie, potrivit Michel Rauchs, cercetător la The Cambridge Centre for Alternative Finance, unul din creatorii instrumentului online care generează aceste estimări.

Instrumentul online a clasat consumul de energie electrică al bitcoin peste Argentina (121 TWh), Olanda (108,8 TWh) și Emiratele Arabe Unite (113,20 TWh) și apropiat de cel al Norvegiei (122,20 TWh).

Loteria Bitcoin

Pentru a „extrage” Bitcoin, calculatoarele – adesea specializate – sunt conectate la rețeaua de criptomonede și au sarcina de a verifica tranzacțiile făcute de persoanele care trimit sau primesc Bitcoin.

Acest proces presupune rezolvarea unor puzzle-uri, care, deși nu fac parte integrantă din verificarea mișcărilor monedei, oferă un obstacol pentru a se asigura că nimeni nu modifică în mod fraudulos înregistrarea globală a tranzacțiilor.

Drept recompensă, creatorii primesc ocazional cantități mici de Bitcoin într-un proces adesea asemănat cu o loterie.