World Monuments Fund a făcut publică lista monumentelor care riscă să fie distruse în lipsa unei intervenţii urgente. Monumentele aflate în pericol variază de la ruine antice până la clădiri realizate de cei mai buni arhitecţi ai secolului XX. Bisericile fortificare din regiunea Sibiului sunt semnalate pe harta monumentelor ameninţate.

O alarmă surpinzătoare lansată de WMF se referă la o clădire semnată de Antoni Gaudí din Barcelona, “Temple Expiratori de la Sagrada Familia”, o catedrală încă nefinisată unde arhitectul a cerut să fie înmormântat. Specialiştii se tem de faptul că tunelul pe care primăria oraşului se pregăteşte să îl construiască pentru crearea unei noi linii de metrou îi va afecta structura.

Două clădiri proiectate de celebrul arhitect american Frank Lloyd Wright, “Taliesin” din Wiscosin şi “Taliesin West” din Arizona, sunt de asemenea incluse în listă. Wright a proiectat ambele clădiri pentru a-i servi drept rezidenţă şi s-a simţit liber să experimenteze cu tehnici şi materiale noi. Costul acestei abordări avangardiste se regăseşte în fragilitatea şi instabilitatea unor părţi ale clădirilor.

Turismul, o ameninţare la adresa patrimoniului

Ţările care se bucură de civilizaţii vechi au fost intens exploatate turistic în ultimii ani, şi asta se reflectă în starea monumentelor istorice. “Pentru a asigura o viaţă decentă şi un mediu ecologic, multe regiuni promovează intens turismul, care oferă oportunităţi economice membrilor comunităţii prin expunerea patrimoniului lor cultural. Dar siturile antice au de suferit de pe urma numărului mare de turişti. Este cazul regiunii Taos Pueblo din New Mexico, a mănăstirii Phajoding din Butan sau a zonei Chankillo din Peru”, scrie în raportul WMF.

Regiunile afectate de conflicte sunt abonate la lista celor mai periclitate zone din patrimoniul internaţional. Iracul a fost cap de listă din 2006 până în 2008, iar în lista pentru 2010 sunt trecute al-Hadba’ Minaret din Mosul, monumentele medievale din complexul Nur al-Din şi un monument foarte important în Iraqis.

Romania se află pe harta monumentelor cu bulină roşie cu Bisericile fortificate din jurul Sibiului. Pe lista din 2006 România figura cu Fortăreaţa de la Oradea, din secolul al XVII-lea, în 2000 cu Castelul Bánffy de la Bonţida din secolul al XVI-lea şi în 1996 cu Biserica Romano-Catolică din Ghelniţa (secolul XIII).

DETALII:
Lista monumentelor în pericol