“Ordonanța de Urgență 79 a intodus încă o inechitate. Eu sunt avocat, avocații obțin venituri din activități independente. Noi tot timpul am avut de plată 5,5%, contibuția la sănătate. Ne-am bucurat cu toții că soluția pe care o predict din 2004, și anume plafonarea bazei de clacul la un nivel rezonabil, cinci salarii medii, a intrat în vigoare în 2017. Tot în 2017, plafonarea a fost eliminată pentru salariați – nu și pentru noi. Anul acesta ce se întâmplă? Voi plăti la nivelul salariului minim pe economie. Păi cum? Eu plătesc la salariul minim pe economie, adică 190 de lei pe lună, și secretara mea care câștigă de 20 de ori mai puțin decât mine plătește 700 de lei? Plătește de mai bine de trei ori mai mult!”, punctează Biriș una dintre situațiile ilogice pe care Ordonanța 79 le provoacă.

Cu alte cuvinte, o persoană care are carte de muncă trebuie să achite CASS de 10% din salariul brut, în timp ce o altă persoană care, de exemplu, obține venituri din activități independente de un milion de euro va plăti numai 190 de lei pentru CASS.

“Avem un articol în Constituție care vorbește de solidaritate. Solidaritatea e precum gravidia. Nu poți să fii un pic gravidă. Ori ești solidar, ori nu ești. Iarăși, solidaritatea fără număr nu funcționează. Trebuie plafonată baza de calcul la un nivel rezonabil și așezată sarcina fiscal, incluzând aici contribuțiile social, exclusive în funcție de cât, nu în funcție de cum”, explică Gabriel Biriș.

Emisiunea Capital TV se difuzează în reluare luni, de la ora 24.30, pe postul de televiziune România TV.