Bill Gates a afirmat că ideea ca reţeta vaccinului COVID-19 să fie la liber, pentru a sprijini astfel statele sărace să beneficieze de vaccinuri, este una „proastă”.

Întrebat de Sky News dacă consideră că „ar fi util” să se împărtășească rețetele vaccinurilor Covid, prin renunțarea la drepturile de brevet asupra formulelor vaccinului, Gates a răspuns scurt: „Nu!”.

Magnatul american care și-a construit averea ca fondator Microsoft, bazându-se pe legile proprietății intelectuale, a explicat de ce se opune acestei idei. „Există atâtea fabrici de vaccinuri în lume, iar oamenii sunt foarte serioși în ceea ce privește siguranța vaccinurilor.

Așadar, a muta un lucru care nu s-a mai făcut niciodată, cum ar fi mutarea unui vaccin dintr-o fabrică Johnson & Johnson într-o fabrică din India, e ceva nou. Și doar datorită granturilor și expertizei noastre se poate întâmpla acest lucru”, s-a justificat Bill Gates.

El s-a referit la fabrica Serum din India, cea mai mare din țară, care are contracte cu AstraZeneca pentru fabricarea vaccinului COVID-19, cunoscut la nivel internațional sub numele de Covishield.

Gates spune că reținerea sa de a da la liber rețeta vaccinurilor „nu are legătură cu proprietatea intelectuală”. „Nu e ca și cum ar exista o fabrică de vaccinuri inactivă, cu aprobare de reglementare, care face vaccinuri sigure. Fiecare proces de fabricație trebuie privit într-un mod foarte atent”, spune fondatorul Microsoft.

Gates a mai spus că nu e „deloc surprinzător” faptul că cele mai bogate națiuni precum SUA, Marea Britanie și-au vaccinat mai întâi populațiile. Și asta deoarece pandemia a fost mai gravă în acele țări. Gates este de părere că „în trei sau patru luni vaccinul va ajunge în toate țările care se confruntă cu o epidemie severă”.

Reacția lui Gates a fost dur sancționată de ziarul The Guardian, care consideră „îngrozitoare” argumentele aduse de miliardar. Gates „acționează ca un optimist, dar are o viziune deplorabilă asupra lumii”, a scris ziarul britanic.

The Guardian a sintetizat astfel rezfuzul magnatului american și al țărilor bogate care nu vor să renunţe la drepturile de brevet: „Nu putem face mai multe vaccinuri, nu putem compromite profiturile, nu putem avea încredere în țările sărace să le dăm tehnologia noastră, dar vor primi firimiturile după ce mâncăm!”.

Luna trecută, țările bogate ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului au blocat cererea formulată de peste 80 de state- sarace sau în curs de dezvoltare – pentru a renunţa la drepturile de brevet asupra formulelor vaccinurilor, într-un efort de a stimula producţia pentru ţările sărace.