Cel puţin 35.000 de persoane din întreaga lume, dintre care aproape trei sferturi în Europa, şi-au pierdut viaţa din cauza infectării cu noul coronavirus, de la apariţia acestuia în decembrie, în China, potrivit unui bilanţ publicat luni de AFP.

În total au fost înregistrate 35.905 de decese, dintre care 26.076 în Europa, cel mai afectat continent.

Cu 11.591 de morţi, Italia este ţara cu cele mai multe decese din lume, urmată de Spania (7.340) şi China (3.304), focarul epidemiei.

Peste 740.000 de cazuri de infecţie au fost oficial diagnosticate în 183 de ţări şi teritorii, dintre care cel puţin 408.203 în Europa, aproape 150.000 în Statele Unite şi Canada (2.635 decese) şi 106.609 în Asia (3.827 de decese).

”Doar o fracțiune din numărul real”

Acest număr de cazuri diagnosticate nu reflectă decât o fracţiune din numărul real de contaminări, un număr mare de ţări testând acum doar cele mai grave cazuri, notează AFP, conform Agerpres.

În context, Organizaţia Mondială a Sănătăţii  – OMS a avertizat luni că epidemia de coronavirus este „departe de a fi încheiată” în regiunea Asia-Pacific, iar măsurile actuale pentru reducerea răspândirii virusului oferă timp ţărilor să se pregătească pentru „transmisiile comunitare pe scară largă”.

În ciuda tuturor măsurilor adoptate, riscul de transmitere în regiune nu va dispărea atât timp cât va continua pandemia, a declarat Takeshi Kasai, director regional pentru Pacificul de Vest în cadrul OMS.

”Nu trebuie lăsată garda jos”

„Epidemia este departe de a fi încheiată în Asia şi Pacific. Aceasta va fi o luptă pe termen lung şi nu putem coborî garda”, a spus Kasai în cadrul unei informări de presă online.

„Avem nevoie ca fiecare ţară să continue să se pregătească pentru transmiterea comunitară pe scară largă”, a adăugat el.

Ţările cu resurse limitate sunt prioritare, cum ar fi naţiunile din zona Pacificului, a spus el, întrucât acestea trebuie să trimită mostre către alte ţări pentru diagnostic, iar restricţiile de transport îngreunează acest demers.

Kasai a avertizat că ţările care au raportat o reducere a numărului de cazuri nu ar trebui să lase garda jos, în caz contrar virusul ar putea reveni.