Deşi a reluat mesajul lansat luna trecută, când a spus că Fed va opri achiziţiile de obligaţiuni la mijlocul lui 2014, Ben Bernanke a subliniat că nu a fost luată nicio decizie definitivă.

‘Achiziţiile noastre de active depind de evoluţiile economice şi financiare şi nu au un curs prestabilit’, a declarat Bernanke în faţa comisiei pentru servicii financiare din Camera Reprezentanţilor. Şeful Fed a subliniat că ritmul achiziţiilor de active ar putea fi redus dacă condiţiile economice se vor îmbunătăţi mai rapid decât se preconizează. În sens invers, actualul ritm al achiziţiilor de active ar putea fi menţinut pentru o perioadă mai lungă de timp dacă situaţia de pe piaţa muncii se va înrăutăţi sau dacă inflaţia nu va reveni la ţinta de 2% avută în vedere de către Fed.

De la sfârşitul lui 2008, Fed a redus dobânda de referinţă la un nivel apropiat de zero şi, de asemenea, a demarat trei programe de achiziţionare de obligaţiuni în încercarea de a menţine dobânzile la un nivel scăzut şi a reduce rata şomajului. În prezent, Fed cumpără în fiecare lună obligaţiuni în valoare de 85 de miliarde de dolari.

Bernanke a mai spus că relansarea economiei americane continuă într-un ritm moderat graţie sectorului imobiliar, care a ajutat la îmbunătăţirea graduală a situaţiei de pe piaţa muncii, adăugând că în opinia Fed riscurile la adresa economiei au scăzut în ultimele 12 luni. Cu toate acestea preşedintele Fed a avertizat că economia americană rămâne vulnerabilă la şocuri neaşteptate, precum posibilitatea unei creşteri economice globale care să fie mai mică decât se anticipează în prezent.

Declaraţiile făcute de Ben Bernanke în Camera Reprezentanţilor şi Senat ar putea fi ultimul său raport semi-anual. Al doilea mandat de patru ani în fruntea Fed expiră în luna ianuarie 2014. Deşi Bernanke nu a dezvăluit care sunt planurile sale, preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat luna trecută că preşedintele Fed a rămas în funcţie ‘mai mult decât îşi dorea’. AGERPRES