Belarus: Soțul principalei opozante a regimului Lukaşenko, în mare pericol. A fost arestat în mai 2020, în timpul unui miting electoral autorizat.

Este acuzat de patru articole din Codul Penal, printre care și organizarea de activităţi care încalcă grav ordinea publică.

Belarus: Soțul principalei opozante a regimului Lukaşenko riscă ani grei de închisoare

Celebrul blogger şi opozant belarus Serghei Tihanovski, soţul Svetlanei Tihanovskaia – lidera opoziţiei belaruse aflată în prezent în exil cu cei doi copii mici ai cuplului – riscă până la 15 ani de închisoare în conformitate cu cele patru capete de acuzare pentru care a fost oficial inculpat joi de Comitetul de anchetă din Belarus, relatează agenţiile de presă EFE şi Interfax.

Activistul a fost acuzat în baza a patru articole din Codul Penal: organizarea de tulburări în masă, incitare la ură socială, obstrucţionarea activităţii Comisiei Electorale Centrale (CEC) şi organizarea de activităţi care încalcă grav ordinea publică, informează Comitetul într-un comunicat.

Conform portalului independent Tut.by, pentru aceste acuzaţii, el riscă până la 15 ani de închisoare.

Arestat ca să nu candideze

Tihanovski a fost arestat în mai 2020, în timpul unui miting electoral autorizat în oraşul Grodno, în vestul Belarusului, când colecta semnături pentru a putea candida la alegerile prezidenţiale din august 2020 împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani.

În locul său, la alegerile din 9 august, în urma cărora a fost declarat învingător cu peste 80% din voturi preşedintele Aleksandr Lukaşenko, a participat soţia sa, Svetlana Tihanovskaia, căreia Comisia electorală i-a atribuit doar 10% din voturi. Rezultatul scrutinului, considerat fraudat pe scară largă, nu a fost recunoscut de ţările occidentale şi a dus la cele mai ample manifestaţii de protest din istoria postsovietică a Belarus, reprimate cu brutalitate de forţele de securitate.

Comisia de anchetă susţine că Tihanovski şi apropiaţii săi au fost implicaţi o perioadă îndelungată în pregătirea şi organizarea tulburărilor în masă care au avut loc pe teritoriul belarus după alegeri.

Bloggerul, folosindu-se de canalul său de pe YouTube numit „O ţară pentru viaţă” şi canalul cu acelaşi nume de pe Telegram, „a instigat în mod deschis la violenţă împotriva autorităţilor şi agenţilor forţelor de securitate, iar, prin declaraţiile sale, a semănat ură şi discordie în societate”, susţine Comitetul de anchetă.

Potrivit anchetatorilor, ar exista probe privind o „relaţie directă” între presupusele delicte comise de militant şi „activităţile extremiştilor care manipulează conştiinţa publică prin canalele Telegram distructive şi altele”.

Svetlana Tihanovskaia, în Lituania

În plus, Comitetul de anchetă susţine că, în mai anul trecut, Tihanovski a obstrucţionat activitatea CEC şi organizarea de referendumuri, prin ameninţări la adresa preşedintei autorităţii electorale, Lidia Iermoşina.

Autorităţile mai susţin că, în mai anul trecut, la Grodno a fost organizat, „sub pretextul unui miting de strângere de semnături, un eveniment ilegal masiv, care a fost însoţit de încălcări grave ale ordinii publice, violenţe împotriva angajaţilor Ministerului de Interne şi nesupunere clară faţă de autorităţi”.

Condamnarea opozantului Serghei Tihanovski intervine după ce Lituania a refuzat la 5 martie cererea Minskului de extrădare a Svetlanei Tihanovskaia, care a fost exilată cu forţa din ţară în august anul trecut.

După cum a relatat în acea perioadă portalul tut.by, după o „discuţie de cinci ore” între responsabili ai securităţii statului şi Svetlana Tihanovskaia, care venise la sediul Comisiei electorale din Minsk să conteste rezultatul alegerilor, ea a fost scoasă pe uşa din dos a clădirii şi transportată cu o maşină la graniţa cu Lituania, unde îi trimisese înainte de a se angaja în campania electorală pe cei doi copii preşcolari cu bunica lor.

Sursă foto: Dreamstime