Rata şomajului va creşte în 2010 la 9%, de la 7,4% la finele acestui an, în condiţiile în care îşi vor pierde locul de muncă aproximativ 150.000 – 160.000 de anagajaţi, cei mai mulţi din sectorul bugetar, anticipează analiştii Băncii Comerciale Române (BCR).

„Numai pentru reducerea cheltuielilor cu salariile din sectorul public cu 0,65% din PIB ar trebui disponibilizaţi 130.000 de angajaţi. Pentru a reduce cheltuielile cred că va fi totuşi un mix de măsuri, respectiv disponibilizări şi reduceri de venituri pentru bugetari, pentru că România nu-şi poate permite o rată atât de mare a şomajului, care ar pune preiune pe economie”, a explicat economistul şef al BCR, Lucian Anghel.

100.000 de joburi din administraţia publică desfiinţate în 2010

El crede că anul viitor vor fi desfiinţate în jur de 100.000 de posturi din administraţia publică, concomitent cu unele măsuri de reducere a salariilor în sectorul bugetar care să ducă la economia de sume convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

„Creşterea fiscalităţii este suboptimală pentru România în această perioadă de criză, astfel că singura soluţie este să restructurăm cheltuielile publice. Trebuie să reducem inteligent sectorul public, pentru că altfel sectorul privat se va corecta şi mai mult, iar atunci nu va mai fi o ajustare benefică, mai ales dacă restul ţă-rilor din regiune o să cunoască revirimentul”, a spus Anghel.

Analiştii BCR şi-au revizuit astfel prognoza privind rata şomajului pentru anul viitor, estimarea anterioară fiind mult mai optimistă, de numai 7,6%.

Rata şomaului a fost în luna iulie de 6,3%, în creştere cu 0,3 puncte procentuale faţă de luna precedentă şi cu 2,7 puncte peste nivelul din iulie 2008, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Guvernul pregăteşte legislaţia pentru reducerea personalului din sectorul public

Guvernul s-a angajat să aprobe până la finele anului legislaţia necesară pentru reducerea semnificativă a personalului din sectorul public, care să asigure în 2010 o reducere brută a cheltuielilor cu 0,66% din PIB, respectiv cu 3,5 miliarde lei.

„Până la sfârşitul anului 2009, vom aproba legislaţia necesară care să genereze reduceri semnificative de personal în sectorul public, şi care să asigure în anul 2010 o reducere brută a cheltuielilor de 0,66% din PIB, cel puţin 0,45% din PIB net (…) Aceasta este echivalentul unei reduceri brute a cheltuielilor de personal de 3,5 miliarde lei, 2,5 miliarde lei pe net”, se arată în scrisoare suplimentară convenită cu misiunea de experţi FMI pentru aprobarea celei de-a doua tranşe din acordul stand-by.

BCR şi-a modificat, totodată, aşteptările privind creşterea economică pentru 2009, de la o corecţie a PIB de 4,9% la o scădere de 8%, prognoză care se apropie de ultima estimare a FMI, respectiv o cădere a economiei cu 8 – 8,5%.

În consecinţă, analiştii băncii văd o reducere a ratei inflaţiei la finele anului la 4,4%, de la 5,5% în prognoza anterioară, ceea ce ar înseamnă o intrare a inflaţiei în ţinta stabilită de BNR, de 3,5% plus/minus un punct procentual.

SURSA: Mediafax