Aproape 30% dintre cele peste 1.000 de miliarde de euro aflate în circulaţie anul trecut erau păstrate în bancnote de 500 de euro, potrivit datelor BCE. Aceasta este una dintre cele mai valoroase bancnote aflate în circulaţie la nivel mondial, având o valoare de peste cinci ori mai mare decât cea mai mare bancnotă americană în circulaţie, cea de 100 de dolari. 

Cei care economisesc bani nu vor fi penalizaţi şi vor putea utiliza bancnota de 200 de euro, a explicat Draghi. 

"Oamenii vor continua să economisească în bancnote de 200 de euro. Bancnota de 500 de euro este văzută ca un instrument pentru activităţi ilegale. Eventuala sa retragere din circulaţie nu are nimic de-a face cu reducerea numerarului", a afirmat şeful BCE, în faţa Comisiei pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European. 

Vineri, preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a afirmat că BCE ar trebui să facă o serie de recomandări cu privire la modul în care pot fi reduse riscurile ca bancnota de 500 de euro să fie utilizată la finanţarea terorismului. 

"Vom cere BCE să analizeze numerarul şi accesibilitatea bancnotei de 500 de euro. Există riscul ca bancnotele mari şi marile cantităţi de numerar să poată fi utilizate uşor pentru finanţarea terorismului", a declarat Jeroen Dijsselbloem. 

Comisia Europeană a propus recent creşterea numărului de controale asupra cardurilor de plată preplătite, asupra monedelor virtuale de genul bitcoin şi a altor posibile surse de finanţare ce pot fi folosite de organizaţiile teroriste. 

În anul 2002, când au început să circule bancnotele şi monedele euro, Germania a fost unul dintre principalii susţinători ai introducerii unei bacnote de 500 de euro, care avea o valoare similară cu bancnota de 1.000 de mărci existentă la acel moment. Plăţile cu numerar joacă un rol mai mare în Germania decât în multe alte state occidentale, ca urmare a experienţei traumatizante din anii 1920, când Germania a cunoscut efectele destabilizatoare ale hiperinflaţiei. Potrivit Bundesbank, aproximativ 79% din toate tranzacţiile derulate la nivel naţional în 2014 au fost efectuate în numerar. 

AGERPRES