Cele mai recente date indică o tendinţă de creştere în trimestrul patru din 2016 iar, pe fondul majorării preţului ţiţeiului, rata inflaţiei va depăşi 1% la începutul anului, urmând să accelereze în 2018 şi 2019, estimează BCE. 

De asemenea, instituţia a dat asigurări că va fi continuat până în martie programul de relaxare cantitativă (QE), în valoare de 80 de miliarde de euro. Programul va continua, însă din aprilie va fi redus ritmul lunar al achiziţiilor de obligaţiuni publice şi private la 60 de miliarde euro. Acest program se va derula "până la sfârşitul lunii decembrie 2017 sau dincolo de această dată, dacă va fi necesar", a anunţat BCE 

Extinzând programul de achiziţii de active, dar reducând ritmul lunar, BCE ar putea încerca să prezerve măsurile sale extraordinare de stimulare, din cauza riscurilor politice care ar putea afecta perspectivele redresării zonei euro. Volatilităţile provocate de Brexit, alegerile din SUA şi referendumul din Italia ar putea face guvernele mai puţin dispuse să adopte măsurile necesare pentru a transforma redresarea ciclică a zonei euro într-una structurală, apreciază analiştii. 

Potrivit Eurostat, economia zonei euro a crescut cu 1,7% în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică anuală de 1,9%, în ambele cazuri fiind vorba de o creştere similară cu cea înregistrată în trimestrul al doilea. 

Recent, Eurostat a anunţat că rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut în luna noiembrie până la 0,6%, de la 0,5% în luna octombrie. Este cel mai ridicat nivel al inflaţiei înregistrat de zona euro după luna aprilie 2014, ceea ce reprezintă o veste bună pentru Banca Centrală Europeană. 

"BCE se va bucura să vadă că tendinţa graduală de creştere a preţurilor a continuat în luna noiembrie", a apreciat Howard Archer, analist la IHS. 

Banca Centrală Europeană se străduieşte de doi ani să stimuleze rata inflaţiei în zona euro, care rămâne mult sub obiectivul său ţintă, o creştere a preţurilor de aproape 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

SURSA: Agerpres