Veneto Banca, prezentă şi pe piaţa din România, a demarat o operaţiune de majorare de capital în valoare de un miliard de euro pentru a-şi consolida capitalul şi a evita divizarea. Oferta de subscriere de acţiuni la Veneto Banca pentru acţionarii băncii s-a încheiat miercuri. Potrivit unei surse citate de Reuters, acţionarii Veneto Banca au subscris doar 1% din titlurile în valoare de un miliard de euro propuse pentru operaţiunea de listare la bursă, astfel că este foarte probabil ca IPO-ul să eşueze iar banca să fie preluată de fondul public.

Atlante deţine deja 99% din acţiunile unei alte bănci regionale italiene, Banca Popolare di Vicenza, care la rândul său nu a reuşit să obţină suficient suport pentru oferta sa iniţială de 1,5 miliarde de euro lansată luna trecută.

În luna aprilie a acestui an, autorităţile italiene au înfiinţat un fond public de sprijinire a băncilor în valoare de 4,25 miliarde de euro de teamă că problemele de la Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza vor avea un efect de domino asupra întregului sector. În plus, fondul Atlante ar trebui să ajute şi băncile italiene să scape de credite neperformante în valoare de aproximativ 200 miliarde de euro acumulate în urma recesiunii, în condiţiile în care după salvarea Veneto Banca va mai dispune de aproximativ 1,75 miliarde de euro. Managerul Atlante, Alessandro Penati, a declarat că intenţionează să strângă noi fonduri de la investitori pentru a cumpăra credite cu probleme de la băncile italiene însă numai după finalizarea cu succes a primei tranzacţii de acest fel.

Atât Veneto Banca cât şi Banca Popolare di Vicenza riscau să fie închise după ce în ultimii doi ani au înregistrat pierderi semnificative ca urmare a curăţării bilanţurilor ordonată de organismele de supervizare de la Banca Centrală Europeană.

Veneto Banca îşi desfăşoară activitatea pe piaţa romanescă printr-o reţea de 22 de agenţii, dintre care cinci se află în Bucureşti, iar restul în cele mai importante oraşe ale României. AGERPRES