Este pentru a treia zi la rând când consiliul guvernatorilor BCE lasă nemodificat plafonul liniei de finanţare de urgenţă destinat băncilor greceşti la 89 de miliarde de euro. Un oficial de la Banca Centrală a Greciei, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a precizat că decizia BCE este una în linie cu solicitările Băncii Greciei. În plus, consiliul guvernatorilor BCE este pregătit să se reunească din nou în următoarele 24 de ore pentru a revizui situaţia lichidităţilor băncilor greceşti, a precizat sursa.

Începând de luni, Consiliul guvernatorilor BCE a revizuit plafonul ELA în fiecare zi în condiţiile în care negocierile dintre Grecia şi creditorii săi internaţionali au ajuns într-un punct culminant. Miniştrii de Finanţe din zona euro urmează să se reunească din nou sâmbătă la Bruxelles după ce discuţiile la reuniunea de joi nu au produs niciun rezultat.

Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, François Hollande, au atras atenţia vineri dimineaţă că viitoarea reuniune, de sâmbătă, a miniştrilor de finanţe din zona euro cu privire la Grecia va fi decisivă. Miza o reprezintă un acord între Atena şi creditorii săi – BCE, FMI şi Comisia Europeană – asupra promisiunilor de reforme şi tăieri bugetare în Grecia care să deschidă calea deblocării unui împrumut pentru guvernul elen în lipsă de bani.

În lipsa unui acord cu creditorii până la sfârşitul lunii iunie, Grecia s-ar putea trezi în imposibilitatea achitării unei tranşe de 1,5 miliarde de euro către FMI, ceea ce ar plasa-o în incapacitate de plată, şi ar deschide o perioadă de incertitudine puternică pentru întreaga zonă euro.AGERPRES


Te-ar putea interesa și: