Banca Centrală Europenă (BCE) se aşteaptă ca zona euro să sufere o recesiune profundă anul acesta, din cauza impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19), pierderile urmând să fie recuperate doar parţial în 2021, transmit DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

În ceea ce preşedintele BCE, Christine Lagarde, a descris ca fiind scenariul de referinţă, PIB-ul zonei euro ar urma să se contracte cu 8,7% în 2020 şi apoi să urce cu 5,2% în 2021 şi cu 3,3% în 2022, avertizând că riscurile ar putea compromite aceste estimări. Anterior, BCE previzionase un avans de 0,8% anul acesta.

Nivelul declinului şi al redresării va depinde „de durata şi de eficacitatea măsurilor de izolare, de succesul politicilor menite să atenueze impactul asupra veniturilor şi şomajului şi de gradul în care vor fi afectate cererea şi lanţul de furnizare”, a explicat Lagarde.

De asemenea, BCE a revizuit prognoza de inflaţie în zona euro. În mai, rata anuală a inflaţiei în zona euro a încetinit la 0,1%, de la 0,3% luna precedentă, arată estimarea publicată de Oficiul European de Statistică (Eurostat), după ce pandemia de coronavirus (COVID-19) aproape a oprit activitatea economică, iar preţul petrolului a scăzut semnificativ.

Conform acestor cifre, inflaţia din zona euro este mult sub obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) pe termen mediu, respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

În prognoza publicată joi, BCE se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 0,3% anul acesta, faţă de previziunea precedentă, de 1,1%, urmând să ajungă la 0,8% în 2021 şi la 1,3% în 2022.

Potrivit previziunilor economice de primăvară, publicate pe data de 6 mai de Comisia Europeană (CE), zona euro ar urma să înregistreze în acest an o contracţie record de 7,7%, urmând ca în 2021 să cunoască o creştere de 6,3%.