Emil Boc sau un alt PDL-ist poate fi relativ uşor noul premier al României, aceasta în cazul în care  Traian Băsescu va desemna din nou un nou premier de la PDL.

Dacă Băsescu numeşte un premier PDL, acesta  va avea nevoie de 236 de voturi în Parlament pentru a trece noul Executiv. Acest lucru nu este exclus dacă avem în calcul ultimele racolări de parlamentari. PDL avea 168 de parlamentari, iar în ultimele zile au mai racolat şapte parlamentari de la PNL şi PSD. În plus, astăzi cinci PNL-işti au trădat şi vor trece cel mai probabil la PDL.

Ce va face UDMR?

În cazul în care UDMR trece alături de PDL, ceea ce nu este exclus având în vedere că democrat-liberalii îi voiau pe unguri la guvernare, dar PSD-ul lui Geoană a refuzat, PDL se mai alege cu încă 31 de voturi.
În plus, reprezentanţii minorităţilor, altele decât cea maghiară, prin neparticiparea la votul moţiunii de cenzură s-au exprimat în favoarea Guvernului Boc 2, ceea ce înseamnă că un alt premier democrat-liberal s-ar bucura şi de votul celor 18 parlamentari.

De altfel, liderul de grup Varujan Pambuccian, primul lider convocat la Cotroceni, i-a spus, marţi, preşedintelui că în opinia sa există trei opţiuni după aprobarea moţiunii: un Guvern interimar, un Guvern nou cu majoritate care să asigure stabilitatea până la alegeri şi un Guvern de tehnocraţi. El s-a pronunţat pentru soluţia care conferă stabilitate.

Acestora li se vor adăuga cei doi parlamentari independenţi plecaţi anterior de la PSD. În total, un premier PDL s-ar putea bucura de susţinerea a 231 de parlamentari.În acest fel, noul Guvern PDL va fi la numai cinci voturi de un nou mandat.